Una dintre cele mai eficiente strategii pentru a crește cantitatea de apă pe care o bea un copil, indiferent de vârsta acestuia, este să-i iei o cană special gradată sau să-i tragi câteva linii pe un recipient de apă, pentru a putea urmări progresul, oferindu-le astfel termene în care să ajungă la o anumită cantitate. De exemplu, până după micul dejun să ajungă la prima linie sau până la ora 14 să treacă de a treia linie.
Pentru adulți este mai ușor să găsești recipiente gata gradate, dar pentru copii este chiar mai amuzant să-i trasezi, colorezi și desenezi diverse pe o sticlă cât se poate de banală, dar pe care să o poată căra singur oriunde și să o aibă undeva în câmpul lui vizual. Ideea este ca sticla să fie măcar semipermanentă, pentru a putea vedea cu ușurință unde a ajuns apa.
În acest sens, în loc să-i oferi celui mic ținta de a bea o anumită cantitate de apă pe oră, este mai eficient să-i setezi cantități zilnice și eventual, praguri peste care să treacă în anumite momente cheie ale zilei, deoarece copiii mici rezonează mai bine cu așa ceva decât dacă li se impune din start ceva. Aceste mici scopuri îi ajută pe cei mici să se țină de un oarecare plan și să înțeleagă importanța hidratării.
Dacă nu ești sigură de câtă apă trebuie să-i dai celui mi, orientează-te după următorul ghid:
6-12 luni: 120 ml - 240 ml
12-24 luni: 240 ml - 950 ml
2-5 ani: 250 ml - 1200 ml
Acestea fiind cantitățile de apă recomandate pe lângă laptele matern, cel praf sau formula cu care este hrănit și ține cont că deja copiii mai mari, care fac sport sau sunt foarte activi, au nevoie de un aport mai mare.
Cum să-ți faci copilul să bea mai multă apă
Unii copii beau apă toată ziua, fără nici o problemă, pe când alții nici nu se gândesc să renunțe la biberonul cu lapte sau cana cu suc, deoarece odată ce prind gustul de dulce, le vine greu să renunțe la el, dar chiar și bebelușii trebuie să se familiarizeze cu apa, pentru a-și păstra hidratarea și a căpăta obiceiuri sănătoase.