Cea mai la îndemână și cea mai folosită metodă de către gospodinele românce de a vopsi ouăle natural este în foi de ceapă. Ouăle de Paște preparate în foi de ceapă, cu frunze sau flori, sunt de departe cele mai deosebite. De asemenea, poți obține culori vibrante cu ajutorul altor legume, ca varza roșie sau sfecla, sau cu condimente, precum turmericul sau șofranul.
În foi de ceapă
Ai nevoie de:
ouă
ceapă
frunze sau flori
ciorapi de damă
ață
oțet
ulei de măsline
Cum se prepară:
Decojește cepele. Într-o cratiță, pune apa la fiert, foile de ceapă și un strop de oțet. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic preț de 30 de minute. Între timp, se pregătesc ouăle. Se spală bine, apoi se așază o frunză pe ou, se fixează bine și se bagă în ciorap. Se întine bine ciorapul astfel încât frunza să stea lipită de ou și se leagă ciorapul cu o ață. La fel se procedează cu fiecare ou în parte. Apoi, ouăle îmbrăcate în ciorapi se pun în apă, printre cojile de ceapă. Se lasă la fiert 15 minute.
După ce s-a scurs sfertul de oră, ouăle se scot și se lasă în ciorap la răcit. Apoi, ciorapul se taie, se îndepărtează frunza și se unge oul cu ulei de măsline.
Varză Roșie
Sfeclă Roșie
Turmeric
Vin Roșu
Coloratul ouălelor cu aceste ingrediente se obține prin aproape același procedeu de mai sus. Apa se pune la fiert alături de materia de vopsit (varză, sfeclă etc) și se lasă la foc mic timp de 15-30 de minute. Când se ajunge la o culoare puternică, se ia oala de foc și se lasă la răcit. Se pun ouăle în altă cratiță și se varsă amestecul răcit obținut peste ouă, până le acoperă cu totul. Au nevoie de mai mult timp pentru a prinde culoarea țipătoare, le poți lăsa la frigider chiar peste noapte. Ouăle nu trebuie fierte împreună cu vopseaua naturală.
Ouăle făcute cu varză roșie vor fi purpurii, cele cu sfeclă sau vin de culoarea violet, iar turmericul va da o nuanță de portocaliu.