Psihologul Megan Arroll explică efectele negative ale cafeinei, ce duc la instalarea unei dependenţe greu de gestionat.
Ingerarea regulată de cofeină duce nu numai la o dependenţă fizică, ci şi la una psihologică, astfel că indivizii care o consumă simt că nu pot funcţiona corespunzător fără ea.
Din cauza acestor două tipuri de dependenţă, indivizii raportează adesea un număr de simptome comune atunci când încearcă să diminueze sau să elimine consumul de cafea, printre care se numără oboseala, durerile de cap, gândirea înceţoşată, iritabilitate şi chiar simptome similare unei răceli. Aceste efecte se manifestă, de regulă, pe parcursul unei perioade ce poate dura de la două până la nouă zile.
Deşi unii cred că tactica de a te lăsa de cafea dintr-un foc este cea mai bună, psihologul sugerează că ideal este să reduci treptat consumul de cofeină, pentru a împiedica pe cât posibil apariţia efectelor adverse.
Cel mai indicat este să înlocuieşti cafeaua cu băuturi calde fără cofeină, astfel încât să păstrezi ritualul şi să păcăleşti astfel organismul. În plus, specialiştii recomandă să acorzi o mai mare atenţie oboselii şi factorilor care duc la apariţia nevoii de cafea în primul rând. Anemia, probleme ale tiroidei şi chiar o lipsă de vitamina D sau deshidratarea pot duce la apariţia unei stări de oboseală care alimentează dependenţa de cafea. În plus, un program regulat de somn ajută organismul să nu mai resimtă atât de acut lipsa sprijinului aparent oferit de băuturile ce conţin cofeină.