Există indivizi care nu tolerează cofeina, înregistând dureri de cap şi bătăi accelerate ale inimii când consumă cafea.
Potrivit doctorului Michael Roizen, de la Cleveland Clinic, metabolismul este vinovat pentru reacţiile neobişnuite ale organismului în cazul consumului de cafea.
Dacă bei o ceaşcă de cafea pe parcursul unei ore şi nu te confrunţi cu dureri de cap, anxietate, accelerarea bătăilor inimii sau disconfort la nivelul stomacului, înseamnă, potrivit expertului, că ai un metabolism rapid şi că te poţi bucura de beneficiile cafelei.
În jur de 88% dintre indivizi au un metabolism rapid, motiv pentru care se pot bucura de beneficiile cafelei, printre care un risc scăzut de Alzheimer, Parkinson, diabet şi chiar unele forme de cancer.
Restul de 12% au un metabolism mai încet, ceea ce înseamnă că o ceaşcă de cafea declanşează atât de multe efecte negative pe termen scurt încât nu justifică beneficiile pe termen lung.