Dacă şi tu eşti mamă, indiferent dacă ai băiat sau fată, va trebui la un moment dat să abordezi subiectul "viol". Ca părinte, te întrebi probabil cum să vorbeşti cu copiii tăi despre aceste situaţii (mai ales când presa şi televiziunea prezintă zilnic poveştile unor tinere violate) şi cum le pot evita.
Un redactor de la publicaţia SheKnows a vorbit cu Angela Rose, director executiv la Promoting Awareness Victim Empowerment (promovează conştientizarea abilitării victimelor violului), pentru a afla mai multe despre acest subiect sensibil.
Angela Rose, care lucrează în domeniul culturii violului de când avea 17 ani, spune că sunt raportate tot mai multe incidente de viol la nivelul adolescenţilor. Potrivit Angelei Rose, atunci când ea era adolescentă, nu exista nicio educaţie în ceea ce priveşte consimţământul în timpul sexului şi cultura violului. Iar acest lucru trebuie să se schimbe.
Angela Rose spune că este important să începi educaţia copilului în acest sens cât mai devreme. Există modalităţi potrivite vârstei copilului pentru a-l învăţa ce înseamnă violul.
Pentru copiii mai mici, este destul de simplu, ca atunci când le permiţi să aibă dreptul de proprietate asupra propriului corp, astfel încât să înţeleagă de ce este atât de important să le permită şi altora să aibă acest drept de proprietate asupra propriului corp.
Niciodată nu este prea devreme (copilul nu trebuie considerat prea mic) pentru a-l învăţa ce este consimţământul, indiferent că este vorba de îmbrăţişări, gâdilat sau alte forme de contact corporal. Apoi, când vine vorba de a-i vorbi despre consimţământul sexual, copiii tăi vor avea deja o bază de la care să porneşti discuţia.
În aceeaşi măsură, este important să te îndepărtezi de mentalitatea "străinul este un pericol", spune Angela Rose. Ea spune că, cel mai adesea, violatorul (cel care comite agresiunea sexuală) este cineva pe care părinţii îl cunosc şi au încredere în el.
Aşadar, ce poţi face tu, de fapt, ca părinte, pentru a ajuta la prevenirea situaţiilor similare, în care victimele ar putea fi chiar copiii tăi?
Angela Rose le-a împărtăşit jurnaliştilor de la sheknows.com 3 recomandări pentru momentul acela când părinţii discută cu adolescenţii despre viol:
1. Învaţă-ţi copiii să îşi respecte corpul, limitele lor şi să onoreze corpurile şi limitele altora. Este la fel de simplu ca situaţia în care nu îţi forţezi copilul să îmbrăţişeze o persoană pe care nu vrea să o atingă, la o reuniune sau de familie. Permite-le copiilor să aibă autonomie, o independenţă personală de acest gen.
2. Învaţă-i pe copii cei 5 factori esenţiali care sunt legaţi de consimţământ: verbal, treaz (adică să nu fie sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise), entuziast, oferit liber (sau, cum se mai spune, liber consimţit) şi coerent (consecvent).
3. Ca părinte, trebuie să ştii cum să îi sprijini pe copiii tăi: studiile arată că dacă prima persoană în faţa căreia îşi deschide sufletul un supravieţuitor al unei agresiuni sexuale reacţionează bine, răspunsul acesteia poate avea un foarte mare impact asupra procesului de vindecare al victimei:
- Crede pe oricine care îţi dezvăluie sau descrie ţie abuzul sexual.
- Evită limbajul care acuză victima.
- Încurajează persoana să apeleze la un ajutor de specialitate, să aibă parte de consiliere din partea unui profesionist.
- Victima să ştie (dacă îi dai acest lucru de înţeles) că nu este singură şi că vindecarea este posibilă.
- Asigură persoana că nu a fost vina ei.
Pentru copiii mai mari, Angela Rose sugerează să vă uitaţi la ştiri împreună şi să vorbiţi despre subiectele prezentate, în special dacă ceea ce se întâmălă are ca rezultat nişte consecinţe reale.
În concluzie, specialista Angela Rose spune că "subiectul agresiunii sexuale nu este uşor de discutat, dar dacă noi continuăm să îl ignorăm, vom continua să dăm greş asupra copiilor noştri!". Sursa.