Raportul se bazeaza pe datele din 190 de tari, documentand violenta in locurile in care copiii ar trebui sa fie in siguranta: in comunitatile, scolile si casele lor.
De asemenea, detaliaza efectele de durata, adesea trans generationale ale violentei, concluzionand ca, pentru copiii expusi violentei, abuzului si neglijarii riscul de a fi someri, de a trai in saracie si de a fi violenti la randul lor este mai mare.
Raportul se bazeaza doar pe informatiile primite de la persoanele care au putut si au fost dispuse sa raspunda, reprezentand astfel estimari minime. FOTO! Femeile care ti-au modelat copilaria, victime ale violentei domestice
Violenta emotionala
Violenta emotionala include: sperierea, terorizarea, amenintarea, exploatarea, respingerea, izolarea, ignorarea, insultarea, umilirea sau ridiculizarea copilului.
A nu-i oferi unui copil raspunsul afectiv de care are nevoie, a-i neglija nevoile de sanatate sau de educatie, a-l expune violentei domestice, precum si a-l supune intimidarii, terorizarii psihologice, umilirii si hartuirii sunt, de asemenea, clasificate ca fiind acte de violenta emotionala.
Desi suferinta sau daunele de ordin emotional rezulta cel mai adesea in urma actelor de violenta fizica sau sexuala, copiii sunt, de multe ori, victime ale violentei verbale sau psihologice. Violenta emotionala impotriva copiilor este cel mai adesea un act al adultilor cu care copiii au o relatie personala stransa sau de care copiii sunt atasati emotional. Parintii si cei care au copiii in grija sunt, de fapt, cei care comit cel mai des abuzuri emotionale asupra copiilor. VIDEO Discursul tinut de Angelina Jolie arata lumii cine e de vina pentru viol
Consecinte pe termen scurt si lung
Spre deosebire de abuzul fizic, ce lasa urme pe corpul unui copil, violenta emotionala este mai subtila si este mai greu de identificat, atat de victima, cat si de alte persoane. Cu toate acestea, consecintele sale sunt la fel de devastatoare.
Adesea, copiii care sunt supusi in mod repetat la acte de violenta emotionala cresc cu credinta ca e ceva in neregula cu ei. Acesti copii internalizeaza cuvintele negative si actiunile de agresiune impotriva lor si ajung sa dea vina pe ei insisi pentru abuzul la care sunt supusi.
VIDEO: Cum arata violenta in familie atunci cand rolurile sunt inversate
Cercetarile au aratat ca expunerea in copilarie la abuz emotional are o serie de efecte pe termen lung, care ii afecteaza si la maturitate. Acestea includ printre altele: depresie, anxietate, stres post-traumatic, stima de sine redusa, izolare si instrainare de alte persoane, dificultati de atasament si de relationare.
Mai mult, un studiu a aratat ca efectele violentei emotionale sunt diferite in functie de forma de violenta: copiii care sunt terorizati in mod repetat de cei care ii au in grija dezvolta la maturitate probleme somatice si de anxietate, iar cei care sunt ignorati sau umiliti pot dezvolta tulburari de personalitate de tip "borderline". Sursa: UNICEF Romania.
Citeste si: Andreea Marin: "Ambianta familiala este hotaratoare pentru copil"
Violenta domestica: tu ce scenariu ai alege, printr-o simpla clipire?