„În perioada postului, din cauza privării de proteinele animale, avem tendința de a mânca în exces carbohidrați sau să mărim cantitatea de alimente, consumate de multe ori pe fugă. Astfel, în loc să postim pentru a ajuta corpul să se detoxifice, nu facem altceva decât să stimulăm tulburările metabolice și să favorizăm tendința către îngrăşare, să avansăm din starea de prediabet către diabet și să creștem riscurile cardiovasculare. În schimb, folosirea principiilor de bază ale nutriției ortomoleculare în perioada postului reprezintă o cale sigură de a iniția și pierderea kilogramelor în plus”, explică dr. Horațiu Albu.
În nutriția ortomoleculară se consideră că atunci când celulele nu beneficiează de nutrienți în concetrațiile optime, consumă energie în mod aberant și produc în exces radicalii liberi pe care nu mai reușesc să-i neutralizeze, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc şi mor mai repede decât în mod normal. De aceea, pe lângă un regim alimentar selectiv este nevoie și de suplimentarea micronutriţională ortomoleculară prin suplimente specifice.
4 sfaturi pentru alimentația din post
Redu cantitatea de alimente cu indice glicemic peste medie. Din această categorie fac parte pâinea normală, pastele de grâu, produsele de patiserie și cele de cofetărie, cartofii. Optează în schimb pentru pastele și pâinea cât mai puțin procesată, eventual fără gluten. Cu cât un produs este mai complex procesat, mai mult prelucrat termic, cu atât e mai bogat în calorii și de multe ori și mai toxic.
Nu renunța la proteine, dar înlocuiește-le cu cele vegetale. Leguminoase, cum sunt lintea, fasolea, năutul şi mazărea oferă o senzație de sațietate rapidă. Produsele din soia, ciupercile și fasole conțin și ele proteină, dar mare atenție la cantitatea consumată. Completează necesarul de proteine şi de grăsimi bune prin ulei de in sau de cânepă, dar și acestea cu moderație.
Redu cantitatea de îndulcitori cu indice glicemic mare cum sunt mierea, zahărul, siropul de arțar. Le poți înlocui cu sirop de agave, zahăr de mesteacăn sau șteviol.
Evită prăjelile și alege să prepari mâncarea la aburi sau cuptor.
Susține echilibrul nutrițional al celulelor
„O dietă hipocalorică nu este întotderauna suficientă pentru a slăbi. De multe ori ne întrebăm de ce nu se duc kilogramele dacă mâncăm din ce în ce mai puțin. Răspunsul îl oferă Nutriția Ortomoleculară, care alătură dietei acest aport de micronutrienţi, prin care se încearcă corectarea fiziologiei ţesuturilor. Programul pe care l-am conceput prin cele 5 zile de detoxifiere este unul nutrițional, fără pastile, care îmbină proprietățile nutritive, detoxifiante, depurative și anti-aging ale unor sucuri bio de înaltă calitate, cu acțiunea de scădere a masei corporale”, explică dr. Horațiu Albu.
Un astfel de regim este indicat atunci când se dorește inițierea pierderii în greutate sau în perioadele de platou și are marele avantaj de a respecta principiile nutriției ortomoleculare prin care se echilibrează structura biochimică a celulei, prin aportul mare de vitamine si săruri minerale care sunt preponderente în Sucurile Bio, presate mecanic la rece, din grâu verde încolţit, legume, ananas, sfeclă roşie şi morcov de grădină.
Un astfel de regim este bine de utilizat măcar o dată pe lună iar pentru o dietă de lungă durată se poate face o consultație nutriționala la dr. Horațiu Albu.