Oamenii cumpără brazi artificiali de Crăciun bazându-se pe mai multe motive: alergii la polen, curăţenia se face mult mai uşor sau există un pompier în familie care ne sperie şi ne convinge să stăm departe de brazii naturali. Dar oare eşti la fel de în siguranţă cu un brad artificial, pe cât eşti în preajma unui brad natural? Din păcate, aceasta este o întrebare complicată.
Pentru a înţelege răspunsul, mai întâi trebuie să ştii că aceşti brăduţi sunt făcuţi, de obicei, dintr-un plastic sintetic numit policlorură de vinil (PVC). PVC-ul este, de asemenea, folosit în fabricarea conductelor din construcţii, în anumite jucării, la fabricarea dispozitivelor medicale şi în interioarele maşinilor.
Chiar dacă unele ONG-uri americane spun că PVC-ul nu este dăunător şi nu este periculos, mulţi experţi nu sunt de acord. Asta pentru că PVC-ul este un compus rezistent la foc care poate folosi metale precum plumbul, staniul sau bariul ca stabilizatori, spune Dr. Glenn Harnett, de la American Family Care, citat de womenshealthmag.com.
Drept urmare, un studiu din 2004 a găsit cantităţi notabile de plumb în brazii artificiali.
Acelaşi expert spune că PVC-ul, de asemenea, eliberează gaze cunoscute sub numele de compuşi organici volatili care pot irita ochii, nasul şi plămânii.
În unele cazuri, PVC-ul poate conţine chiar şi ftalaţi – substanţe chimice recunoscute pentru faptul că perturbă sistemul endocrin. S-a dovedit că acestea scad nivelul testosteronului în rândul şoarecilor de laborator, dar şi la oameni, spune Dr. Bruce Lanphear, profesor la Simon Fraser University.
Cea mai mare problemă cu care te confrunţi? Ei bine, este greu de spus ceea ce se află într-adevăr în bradul tău artificial.
De ce? Dr. Bruce Lanphear spune că "Peste trei sferturi dintre substanţele chimice care se găsesc în produsele de consum nu au fost testate suficient pentru toxicitatea asupra sistemului reproducător sau pentru capacitatea lor de a provoca probleme comportamentale sau cognitive, astfel încât se presupune că acestea sunt sigure pentru oameni".
Dr. Bruce Lanphear spune că este greu de cuantificat rezultatul faptului că ai fost expusă la bradul tău artificial timp de 3 - 6 ore pe zi, o lună pe an, timp de 10 ani. Dar tot el spune că noi toţi suntem expuşi la o varietate de produse tot timpul care pot conţine anumite lucruri nocive, cum ar fi plumbul şi ftalaţii. Iar acestea – char şi la niveluri acceptabile pentru mediu - pot avea efecte toxice asupra fertilităţii şi pot diminua nivelul de testosteron din sânge. Sursa.