În următoarele trei săptămâni te provocăm să faci față câte unei provocări pe zi, de luni până vineri, întrucât fiecare are un drum diferit în carieră și depinde doar de tine să descoperi cum și când să spui ceea ce vrei.
Ziua 1: Definește-ți scopul
Definiția cea mai simplă a scopului personal răspunde la întrebarea „de ce?”. Gândește-te de ce lucrezi la un proiect, de ce ai o sarcină, de ce este important locul tău de muncă pentru compania respectivă, dar și pentru familia ta. Când vezi impactul pe care îl ai asupra unei alte persoane și a comunității, acel lucru devine brusc mai important.
Ziua 2: Vezi ceea ce ai
Învață să distingi între locul de muncă și chemarea ta, deoarece mii de oameni le confundă sau le vor pe amândouă în același timp (lucru imposibil), dar nu au făcut o introspecție să vadă de fapt la ce se pricep. Înțelege că există o legătură directă între risc și recompensă, iar o carieră promițătoare implică adesea să-ți asumi multe riscuri, pe când chemarea ta presupune să-ți organizezi toată viața în jurul talentelor pe care le ai.
Ziua 3: Adu-ți aminte ce te motivează
Puțini sunt cei care își aduc aminte de ce s-au angajat undeva și de ce continuă să-și asume noi responsabilități la locul de muncă, deci dacă simți că ți-ai pierdut motivația află că nu ești singură. Trebuie doar să te uiți la viața ta dintr-o perspectivă diferită și vei redescoperi care sunt lucrurile ce te ghidează în viață.
Ziua 4: Gândește în perspectivă
Când ne gândim la cineva cu un post important, majoritatea dintre noi își imaginează un om care este mereu 100% implicat în ceea ce face, care are mereu o gândire pozitivă și se întoarce în fiecare zi acasă fericit, dar pentru a nu mai idealiza aceste noțiuni trebuie să privești totul în ansamblu și să îți dai seama că să fii tot timpul în regulă cu cine ești și ceea ce faci este pur și simplu o utopie.
Ziua 5: Ia-ți zilele de concediu
Dacă te simți suprasolicitată, ia-ți câteva zile de concediu și gândește-te bine la ceea ce vrei să faci în viață, ca apoi să poți reveni la muncă cu tot sufletul sau să-ți dai demisia și să-ți cauți ceva mai pe placul tău. Nu te mai plânge, dar nici nu-ți da demisia fără să ai un plan, nu aștepta momentul potrivit până să iei o decizie care va avea efecte și asupra celor din jurul tău.
Ziua 6: Înțelege care este rolul tău
E greu să înflorești când nu înțelegi exact ce cauți tu acolo. Definește-ți rolul tău în companie și vei avea până la de cinci ori mai multă eficiență.
Ziua 7: Acordă importanță sarcinilor tale
Marea majoritate a timpului îl petreci la muncă și ținând cont de cât de multe ore ești plecată de acasă, câtă energie și cât efort depui este normal să vrei să faci ceva important. Găsește un loc de muncă, un proiect sau o sarcină care să-ți permită să te dezvolți intelectual și spiritual, profesional și personal, dar privește ceea ce faci ca pe ceva foarte important, pentru că șansele ca cineva să zică acest lucru despre ceea ce faci tu sunt destul de mici.
Ziua 8: Investește în cariera ta
Invață mereu lucruri noi, care țin de domeniul tău, fie din cărți, fie de pe internet, de la colegii tăi sau de la cursuri de specializare, deoarece a investi în tine prin a-ți urmări dezvoltarea profesională înseamnă a te pregăti pentru un viitor mai bun și mai ușor.
Ziua 9: Ai grijă de relațiile tale
Cercetările demonstrează că nevoia unor relații puternice este fundamentală, tocmai de aceea relațiile tale profesionale au un impact major asupra traiectoriei tale profesionale. Acordă atenției fiecărei persoane cu care intri în contact, deoarece nu este niciodată prea devreme sau prea târziu ca să începi să lucrezi la rețeaua ta de networking, de care nu știi niciodată când vei avea nevoie.
Ziua 10: Găsește un echilibru
Adevărul este că dacă vrei să ai o carieră de succes trebuie să faci sacrificii, dar ca să o și menții trebuie să găsești un echilibru între viața profesională și cea personală, lucru ce te va face să fii mai creativă și mai concentrată pe ceea ce trebuie să faci la birou, pentru că astfel nu mai ești la fel de stresată.
Ziua 11: Ajustează-ți percepțiile
Cheia pentru a fii mulțumită la locul de muncă este modul în care gândești și pentru că schimbarea trebuie să vină din interior, cel mai important lucru este să-ți aduci aminte că tu poți să oferi valoare muncii tale. Nu cădea în capcana ideeii că trebuie să găsești postul potrivit pentru a te simți împlinită sau că este responsabilitatea șefului să-ți recunoască meritele și să-ți acorde atenție, deoarece nici o muncă nu este înjositoare și poți să-ți oferi singură un scop în viață.
Ziua 12: Gândește-te la ceva important
Unii angajați se identifică complet cu misiunea și valorile companiei, dar aceștia sunt rari. Majoritatea oamenilor nici nu cunosc motto-ul companiei pentru care lucrează, deci nu e de mirare că cei mai mulți profesioniști pun la întrebare rolul lor, însă pentru ei nu este realistic să-și dea demisia imediat. Vestea bună este însă că poți să-ți conectezi scopul tău în viață cu orice muncă ai face prin identificarea valorilor care contează pentru tine și a le înțelege pe cele ale companiei.
Ziua 13: Deschide larg ochii
Provoacă-te tu pe tine însăți, impune-ți singură standarde de calitate și nu presupune automat că împlinirea profesională înseamnă doar un alt loc de muncă. Dacă îți place ceea ce faci, dar simți că ai nevoie de mai mult sau de mai multe provocări, realizează că vechimea în companie este cel puțin la fel de importantă dacă nu mai mult decât vechimea în câmpul muncii. Uită-te bine în jurul tău și vei vedea că de fapt ai mai multe opțiuni decât credeai.
Ziua 14: Învață când și cum să spui ceea ce vrei
Nu te lăsa secată de locul tău de muncă, dar lucrează din greu pentru a avea rezultate și la momentul potrivit să-i poți spune șefului tău exact ce gândești și ceea ce vrei. Poate fi vorba despre o mărire de salariu sau doar despre redenumirea postului, dar demonstrează că meriți ceva în plus și du-te la o discuție directă cu argumente temeinice.
Ziua 15: Bucură-te pe parcursul călătoriei tale profesionale
Un scop în viață nu ți-l găsești peste noapte și ceea ce consideri că te împlinește într-o zi își poate pierde valoarea peste câteva luni, deoarece te maturizezi și circumstanțele se schimbă, de aceea este important să te bucuri de toată această aventură și să nu-ți programezi din start eșecul gândindu-te că gata, dacă ai pornit pe un drum vei găsi și împlinirea.
Dă-i un scop muncii tale în numai 15 zile
Pentru cei mai mulți angajați, de toate vârstele, scopul muncii lor este salariul de la sfârșitul lunii, dar indiferent dacă experiența ta profesională se întinde pe 2-3-10 ani sau mai mult trebuie să știi că majoritatea oamenilor își pierd din când în când motivația, însă tot timpul trebuie să vrei măcar să-ți aduci aminte pentru ce lupți de fapt.