Puțini oameni recunosc faptul că a face comerț cu animale sălbatice, inclusiv maimuțe, arici, tigri, șopârle și urși este o cruzime la adresa lor și se numără printre cele mai bune surse de profit ale infractorilor. Majoritatea animalelor comercializate astfel sunt furate de mici de lângă părinții lor și ținute numai în cuști mici până ce își găsesc un stăpân. De cele mai multe ori nici măcar mâncare adecvată nu primesc ci sunt bătute crunt și se îmbolnăvesc în timpul transportului. Unele dintre animalele exotice vândute pe post de animale de companie nu ajung la destinatarul inițial, deoarece în jur de 70% mor pe parcurs. S-a descoperit că reptilelor li se îndepărtează colții veninoși, păsărilor li se strânge ciocul, ca să nu mai facă gălăgie, țestoasele sunt închise în pungi sigilate, peștii și amfibienii sunt conservați și devin breloc sau amulete, iar în curțile din America trăiesc mai mulți tigri decât în libertate. Chiar dacă supraviețuiesc trasportului până la destinație, ele sunt condamnate la singurătate, malnutriție și stres datorate captivității.
Datorită dimensiunii lor mici, maimuțele pigmeu sunt preferatele comerțului ilegal, cu cerere mare și profit maxim. Conform The American Journal of Primatology acest tip de maimuțe este a doua cea mai comercializată specie de primate și reprezintă 13% din maimuțele găsite în târguri, iar potrivit International Union for Conservation and Nature numărul lor a înregistrat o scădere masivă din cauza comercializării ilegale.
Mulți comercianți vând animalele exotice online, încercând să pară nevinovați, cu speranța că posibilii cumpărători neglijează sau nu cunosc legile internaționale cu privire la comercializarea lor. Evită așadar site-urile și grupurile de pe rețelele sociale care vând astfel de specimene și care au nume precum „Capuchin & Marmoset Monkeys for Adoption/Sale” sau „Monkeys for Sle”, deoarece prin intermediul lor se oferă spre vânzare maimuțe capucin drăguțe sau marsupiali și marmote domesticite, controlate de veterinari parteneri. Pe aceste canale nu vei găsi informații despre compania importatoare sau despre vânzători și nici vreo altă recomandare sau comentarii, iar acreditările sau mențiunile despre legile potrivit posesiei de astfel de specimene lipsesc cu desăvârșire, la fel precum pericolele survenite sau nevoile fizice ori psihice ale animalelor. Dezvoltarea rețelelor sociale a dezvoltat acest tip de comerț prin tonele de poze cu animale exotice pe post de accesoriu, dar din fericire, unele rețele au introdus avertismente seriose pentru userii lor, cu privire la acest tip de postări care includ selfie-uri alături de animale ținute în lanțuri.
Oricât de mult s-ar chinui cineva, este imposibil la ora actuală să recreezi mediul în care trăiește un animal sălbatic și nevoile acestuia nu se compară cu cele ale unui câine sau ale unei pisici. Dacă ai nevoie de un animal de companie mai bine scapi de suferință unul de la adăposturile locale.
Dacă erai tentată să-ţi cumperi un animal exotic de pe internet, mai gândeşte-te
Importul și exportul de animale sălbatice pe post de animale de companie este ceva vechi de când lumea. Decenii întregi, oamenii au cummpărat animale exotice din dorința de a avea ceva drăguț și diferit.