Dacă vrei neapărat o anumită rasă sau nu poţi ajunge la un adăpost, ţine minte următoarele sfaturi, pentru a nu fi înşelată. Dacă totul pare prea frumos ca sa fie adevărat atunci probabil că este, ai încredere în instinctul tău. Indiferent de cât costă, ar trebui să mai ţii cont şi de următoarele lucruri:
1. Dacă îţi cere plata prin transfer bancar - escrocii preferă această metodă de plată, pentru că pot să ia banii fără a-ţi mai livra nimic. Transferul bancar protejează prea puţin expeditorul şi urma banilor este foarte greu de luat, odată trimişi aceştia nu se mai întorc.
2. Preţ prea mic - Nu te lăsa păcălită de preţul mic dacă iei un căţel de rasă. Dacă vrei ceva de calitate fă un pic de cercetare pentru a vedea cam cât trebuie să plăteşti în mod normal, deoarece preţul foarte mic înseamnă uneori că ceva este în neregulă, fie nu este rasă pură, fie este altă rasă decât cea declarată, fie este bolnav.
3. Refuzul de a te lăsa să vezi pe viu puiul - Unui vânzător normal îi va fi indiferent dacă vei vrea sau nu să vezi puiul înainte de a-l cumpăra. Se va oferi chiar să vină el la tine dacă tu nu poţi ajunge unde este căţelul. În acest caz, asigură-te că tu şi cel mic vă înţelegeţi. Dacă vânzătorul refuză să vă lase să vă întâlniţi, atunci ar trebui să te îngrijoreze acest lucru.
4. Mesaje agresive sau ameninţări - Dacă devii suspicioasă şi pui mai multe întrebări vânzătorul poate deveni agresiv şi te poate ameninţa că afacerea pică dacă nu plăteşti. Ei bine, în acest caz, n-ar trebui să te laşi păcălită.
5. Rezultate ciudate când începi să cauţi crescătorul - Escrocii s-ar putea să fure de pe internet o poză cu un căţel frumos şi sănătos, pe care să ţi-o prezinte ca fiind cel pe care-l iei tu, sau pot împrumuta numele unei companii care creşte animale de companie. Dacă o simplă căutare online îţi trezeşte suspiciuni, adică pozele îţi apar ca fiind din alte ţări sau găseşti prea multe comentarii negative la canisa respectivă, mai bine te abţii, cel puţin până când găseşti ceva concret.
În ultima vreme, cei care se prefac crescători profesionişti au păcălit mai ales oameni care căutau o rasă anume, precum Teacup Maltese sau Shih Tzu. Deşi pare tentant să ai un câine de rasă pură, este totuşi mai simplu şi uneori ai un sentiment de satisfacţie mai are dacă adopţi un pui de la un adăpost. Aşa vei avea şi satisfacţia că ai făcut un bine salvând o viaţă. În plus, sunt şanse mai mari să obţii un câine sănătos, deoarece la cei de rasă pură împerecherea pentru anumite calităţi poate provoca unele probleme de sănătate.
Cum să cumperi un căţel fără să fii înşelată
Pe internet există multe oferte de cumpărare sau adopţie animale de companie. Este o idee bună dacă poţi evita escrocii care abia aşteaptă să-ţi ia banii pe un căţel sau o pisică bolnavă sau chiar doar să primească suma, fără a-ţi mai da vreun animal.