Numeroşi factori ce ţin de stilul de viaţă pot să contribuie la depresia ta, dar unul care este adeseori trecut cu vederea este legat de ceea ce bagi în gură. Dieta joacă un rol uriaş în depresie, spune Dr. Shawn Talbott, biochimist şi autorul unor cărţi pe teme de nutriţie.
Ai poftă sau tânjeşti după alimente dulci, sărate sau pline de grăsimi atunci când te simţi tristă, "la pământ", abătută? Nu eşti singura.
Dar, după cum spune specialistul, dacă vom mânca alimente mai bune precum proteine slabe, cereale integrale, fructe proaspete şi legume, dar şi carne de peşte, vom reuşi să scurtcircuităm poftele pe care le resimţim pentru junk food şi avem mai multă energie, iar mintea noastră are o mai bună putere de concentrare.
Aşadar, dacă vrei să lupţi cu depresia, include în dieta ta zilnică aceste alimente care ajută la obţinerea bunei dispoziţii.
1. Carnea de curcan
Cauţi un tratament alternativ pentru depresie? Mănâncă puţină carne de curcan. Cele mai multe surse de proteine (din carne slabă) sunt bune pentru a învinge depresia, dar carnea de curcan are avantaje în faţa depresiei datorită nivelului relativ mai ridicat al unei substanţe chimice numită triptofan. Triptofanul este unul dintre cei 8 aminoacizi esenţiali, care nu poate fi sintetizat de organism şi trebuie inclus printr-o dietă adecvată.
Carnea de curcan este cel mai bun aliment cunoscut în acest sens, datorită conţinutului său de triptofan. Această substanţă chimică stimulează producţia de serotonină, care este o substanţă chimică naturală pe care corpul nostru o produce şi care ne face să ne simţim bine.
2. Nucile
Atunci când sunt consumate în moderaţie, majoritatea nucilor sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, ideale pentru a avea o inimă sănătoasă, dar şi o sursă bună de proteine.
Dar nucile obţin punctajul maxim atunci când vine vorba de diminuarea simptomelor depresiei, deoarece aceste fructe cu coaja lemnoasă reprezintă una dintre cele mai bogate surse vegetale de acizi graşi Omega-3. Acizii graşi Omega-3 din nuci contribuie la starea generală de sănătate a creierului nostru, spun specialişti.
3. Peştele gras
Când vine vorba de acizii graşi Omega-3, nicio sursă nu este mai bună decât peştele gras (cum ar fi: macroul, somonul sălbatic şi tonul).
Specialiştii mai spun că acizi graşi care se găsesc în aceşti peşti nu doar că au proprietăţi specifice de stimulare a funcţiei creierului pentru a lupta cu depresia, dar în aceeaşi măsură sunt benefici pentru starea generală de sănătate a persoanei. Acizii graşi Omega-3 îmbunătăţesc circulaţia şi reduc inflamaţia, dar şi riscul de a dezvolta boli de inimă.
4. Produsele lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi
Laptele degresat, iaurtul, brânzeturile degresate şi alte produse lactate sunt bogate în calciu, vitamina D şi proteine. Acestea sunt alimente excelente pentru corpul tău din mai multe motive, inclusiv pentru faptul că luptă împotriva depresiei.
Produsele lactate degresate (cele cu puţine grăsimi) sunt cea mai bogată sursă când este vorba de doi nutrienţi puternici, calciul şi vitamina D. De asemenea, produsele lactate conţin anumite peptide (proteine) care induc o senzaţie de bine (persoana are sentimentul de bunăstare) şi relaxare.
5. Cerealele intregrale
Atunci când cauţi alimente care luptă cu depresia, concentrează-te pe carbohidraţi sănătoşi, complecşi, bogaţi în fibre alimentare, care se găsesc în cerealele intergrale. Astfel, tu te vei simţi bine şi îi vei face şi corpului tău un bine, în acelaşi timp.
Carbohidraţii complecşi sunt alimente extraordinare care îţi îmbunătăţesc rapid starea de spirit, spun experţii în managementul stresului. Cerealele integrale, orezul brun, fulgii de ovăz, cartofii dulci şi pastele din făină integrală sunt toate opţiuni bune, cu multe beneficii. Acestea ajută organismul să producă serotonină.
6. Ceaiul verde
Cercetătorii ştiu că ceaiul verde este o sursă incredibilă de antioxidanţi, dar proprietăţile sale care ajută în lupta cu depresia pot fi depistate şi atribuite unui aminoacid cunoscut sub numele de teanină.
Teanina este un aminoacid care se găseşte în mod natural în frunzele de ceai şi care le oferă băutorilor de ceai multe beneficii, prin prisma proprităţilor de relaxare şi anti-stres.
7. Curcuma sau, în denumire populară, şofranul indian (turmeric)
Dacă te simţi deprimată, acest condiment îndrăzneţ care se găseşte în mult preparate asiatice şi indiene pe bază de curry este o modalitate grozavă de a te binedispune. Dar are şi alte beneficii. Curcuma sau turmericul poate, într-adevăr, să fie considerat unul dintre "condimentele vieţii" datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii.
8. Ciocolata neagră
Poate fi ciocolata considerată un aliat care intră în categoria alimentelor care luptă împotriva depresiei? Concluziile din prezent sunt că ciocolata neagră sau amăruie poate într-adevăr să ajute şi să îţi îmbunătăţească starea de spirit.
Ciocolata neagră ajută corpul să producă serotonină şi relaxează vasele de sânge ale sistemului cardiovascular, spun experţii. Însă aminteşte-ţi să mănânci doar o bucăţică de ciocolata neagră.
Umple-ţi farfuria cu antioxidanţi esenţiali
Moleculele numite radicali liberi (care provoacă stricăciuni) sunt produse în timpul funcţiilor normale ale corpului nostru, iar aceşti radicali liberi contribuie la deteriorarea celulelor, la procesul de îmbătrânire şi la anumite disfuncţii. Antioxidanţii precum betacarotenul şi vitaminele C şi E combat efectele radicalilor liberi.
Studiile au arătat că creierul este în mod deosebit expus riscului de a fi afectat de radicalii liberi. Deşi nu există nicio modalitate de a opri complet acţiunea radicalilor liberi, putem reduce efectul lor distructiv asupra organismului prin consumul unor alimente bogate în antioxidanţi, ca parte a unei diete sănătoase:
- Surse de betacaroten: caise, broccoli, pepene galben, morcovi, varză Collards, piersici, dovleac, spanac, cartofi dulci.
- Surse de vitamina C: afine, broccoli, grepfrut, kiwi, portocale, ardei gras, cartofi, căpşune, roşii.
- Surse de vitamina E: margarină, nuci şi seminţe (oleaginoase), uleiuri vegetale, germeni de grâu. (Surse: 1, 2)