Conform unui studiu realizat de către Universitatea din Barcelona, Dieta Mediteraneeană este în strânsă legătură cu prevenirea bolilor cardio-vasculare, drept pentru care peste 7000 de participanți la studiu au adoptat-o timp de 5 ani, mulți dintre ei fiind supraponderali, fumători sau diabetici. La verificările periodice, cercetătorii au observat îmbunătățiri în starea de sănătate la toți participanții, iar rezultatele finale au arătat o reducere cu 30% a riscului de boli cardio-vasculare. De asemenea, această dietă a redus simptomele anumitor tipuri de cancer, ale depresiei, diabetului și a îmbunătățit activitatea psihică.
Ce este Dieta Mediteraneeană
Aceasta este o dietă echilibrată, diversificată și cu alimente colorate, care nu trebuie să pară niciodată restrictivă. Reprezintă un mod rafinat de a consuma legume, fructe, cereale, nuci și semințe.
Alimente permise
- fructe, legume, cereale integrale, nuci și alte produse locale, sezoniere, cât mai puțin procesate;
- ulei de măsline ca principală sursă de grăsimi;
- brânză și iaurt consumate zilnic în cantități moderate;
- pește și carne de pui de câteva ori pe săptămână;
- carne roșie consumată cât mai rar și în cantități mici;
- fructe proaspete pe post de desert.
Cum adopți Dieta Mediteraneeană
Pentru ca tranziția către această dietă să-ți fie mai ușoară poți alege să faci săptămânal câte o schimbare și începe cu cele pe care tu le consideri cele mai ușoare.
- Treci pe uleiul de măsline atât pentru gătit cât și pentru baza dressingului de salată sau în loc de uns feliile de pâine prăjită cu unt.
- Consumă în fiecare zi câte o mână de nuci crude în loc de snacksuri.
- În locul pâinii albe alege una densă, fără zahăr și unt adăugate, făcută din cereale integrale, bulgur sau couscous.
- Adaugă fiecărei mese câte o salată mică, făcute din multe frunze verzi.
- Include câte o porție de legume prânzului și cinei, ca să poți consuma trei-patru porții pe zi și încearcă legume diferite în fiecare săptămână.
- Cele mai bogate legume în fibre, proteine și vitamina B sunt lintea, năutul, mazărea și fasolea.
- Mănâncă mai puțină carne și când o faci, alege pui sau curcan și mănâncă mai mult pește, cel puțin trei porții pe săptămână.
- Înlocuiește berea și tăria cu vinul, dar nu mai mult de un pahar pe zi pentru tine și două pentru partenerul tău.
- Bea apă în loc de orice fel de suc.
- Fructele sunt cel mai bun desert așa că mănâncă-le în loc de dulciuri și păstrează torturile și produsele de patiserie doar pentru ocazii speciale.
- Orientează-te către produsele sezoniere de la fermieri locali, pentru a avea parte de cea mai bună calitate.
Luați cina în familie cât de des puteți
Dieta Mediteraneeană este un stil de viață ce presupune împărțirea mâncării cu prietenii și familia cât mai des posibil, fie că este în timpul săptămânii sau la o ocazie specială. Bucurați-vă astfel de fiecare îmbucătură luată și mestecați lent, dar pe lângă mâncare nu uitați să faceți și sport în familie, fie că este vorba despre o plimbare în natură sau una cu bicicletele, totul este mai plăcut când socializați.