În secolul al XIX-lea, dieta ketogenică era folosită pentru a ține sub control diabetul, iar în 1920 a devenit un tratament eficient pentru copiii care nu răspundeau la tratamentul medicamentos împotriva epilepsiei, însă s-au făcut cercetări și pentru a vedea dacă poate fi folosită în tratarea cancerului, a ovarelor polichistice și a bolii Alzheimer. Acest tip de dietă a câștigat în popularitate în anii '70, când a fost introdusă și dieta Atkin, care chiar dacă are același principiu de a restricționa radical carbohidrații, se deosebește de dietele Paleo, South Beach și Dukan, prin faptul că presupune consumarea de multe grăsimi bune.
Cum funcționează dieta Keto
Glucoza este principala sursă de energie din organism și este obținută prin consumul de carbohidrați, dar conceptul dietei ketogenică este că pentru a slăbi trebuie să elimini glucoza și să faci organismul să producă energie din propriile rezerve de grăsime. Când consumi foarte puțini carbohidrați, organismul extrage mai întâi glucoza înmagazinată în ficat, apoi caută în mușchi și după 3-4 zile, nivelul insulinei din sânge descrește și organismul începe să folosească grăsimea ca principală sursă de energie.
Tipuri de dietă keto
Nu există o singură Dietă Keto, dar toate presupun reducerea consumului de carbohidrați la maxim 50 g pe zi, adică mai puțini decât se găsesc într-un covrig sau în două mere și cel puțin 20 de grame pe zi pentru a putea întreține toate funcțiile organismului. Specialiștii sugerează ca 70-80% din totalul caloriilor consumate să provină din grăsimi, 5-10% din carbohidrați și 10-20% din proteine, adică o doză zilnică de aproximativ 165 g grăsime, 40 g carbohidrați și 75 g proteine, într-o dietă de 2000 kcalorii pe zi. În acest sens, trebuie să știi că dacă mănânci prea puține proteine nu mai poți intra în ketosă, din cauza faptului că amino-acizii din proteine împiedică transformarea în glucoză.
Pe lângă dieta clasică mai există și dieta ciclică ketogenică, care presupune 5 zile de consum alimente keto și 2 zile bogate în carbohidrați, iar adăugarea carbohidraților în timpul antrenamentelor sportive se numește dietă ketogenică targetată și este adoptată în mare parte de către atleți și culturiști.
Beneficiile dietei ketogenice
Conform studiilor, cei care urmează o dietă keto pierd în greutate de 2.2 ori mai mult decât cu alte cure de slăbire. În plus, se îmbunătățesc valorile trigliceridelor și colesterolului, ceea ce scade riscul bolilor cardio vasculare. Printre cei care au urmat o astfel de dietă 95.2% au renunțat curând la medicamentația pentru diabet, spre deosebire de doar 62% care adoptaseră o dietă cu mulți carbohidrați. Acest tip de regim alimentar joacă un rol important și în prevenirea ovarelor polichistice și apariției acneei, dar și în reducerea simptomelor bolii Alzheimer și a tumorilor canceroase.
Ce poți mânca
Pentru cele mai bune rezultate, meniul tău trebuie să cuprindă:
- carne roșie, cârnați, carne de pui și curcan
- pește gras precum somon, ton și macrou
- ouă îmbogățite cu omega-3
- brânză cheddar, mozzarella, unt
- migdale, nuci, semințe de dovleac crude, semințe de chia
- ulei de măsline extra-virgin, ulei de cocos și avocado
- roșii, ceapă, ardei, avocado
Ce alimente sunt interzise
Dietele ketogenice sunt destul de permisive, dar presupun, totuși, să nu consumi anumite alimente, printre care:
- suc, înghețată, bomboane, smoothie-uri
- orez, paste
- majoritatea fructelor
- fasole, mazăre, linte și năut
- cartofi, morcovi și țelină
- produse light și degresate
În cazul în care între mese ți se face foame, poți consuma ca gustare, bucăți mici de carne roșie, făcute pe grătar, cubulețe de brânză, măsline, ouă fierte, nuci și chiar ciocolată neagră, iar când ieși în oraș optează pentru un fel de mâncare cu pește, ouă și legume în loc de cartofi prăjiți.