Cercetatorii de la universitati din Pisa, Parma si Roma au descoperit ca nevoia de a intelege sentimentele celorlalti sta la baza cascatului contagios.
Cascatul e semn de atractie sexuala
Daca se intampla sa casti si persoana de langa tine face la fel, nu te teme, fiindca nu il plictisesti. Este mai degraba un semn bun, intrucat inseamna ca te place.
Un studiu recent despre cascat scoate la iveala ca este contagios ca urmare a unui grad puternic de empatie. Este cauzat de nevoia imposibil de reprimat de a impartasi si intelege emotiile si nevoile celorlalti.
Podul emotional creat de aceasta experienta comuna intareste legaturile sociale, spun cercetatorii italieni.
Cercetatorii care au monitorizat 33 de adulti pe parcursul a 380 de ore, inregistrand 1375 de cascaturi, au constatat ca este mai contagios si se ia mai rapid in randul prietenilor si rudelor.
Specialistii au urmarit si cum se raspandeste cascatul in randul cimpanzeilor bonobo, specie care seamana cel mai mult cu omul. Au monitorizat animalele timp de 800 de ore si au descoperit ca un "val" de cascat era declansat la fel ca in cazul oamenilor. Impactul prieteniei, insa, nu era evident in randul cimpanzeilor.
Cercetatorii au concluzionat ca abilitatea oamenilor sa simta empatie este mai puternica in randul prietenilor si rudelor.
Potrivit celor scrise in jurnalul PeerJ, "raspunsurile oamenilor sunt mult mai frecvente si mai rapide atunci cand declansatorul si respondentul impartasesc o legatura emotionala puternica. Oamenii arata un grad diferit de sensibilitate... dar doar cand sunt puternic implicati emotional."
Biologii cred ca ajungem sa copiem involuntar expresiile faciale ale altora. Acestia cred ca neuronii oglinda din cortexul prefrontal - partea creierului implicata in comportamentul social - sunt declansati cand anumite expresii apar pe chipul altora, determinandu-ne sa le copiem instinctiv.
Noua cercetare sugereaza ca sistemul de oglinzi este mai puternic intre oamenii care sunt atasati emotional, probabil datorita amintirilor comune.
Cand vine vorba de straini, rezultatele cercetarii arata ca nu avem mai multa empatie decat cimpanzeii.
Cercetatorii britanici au descoperit in cadrul unor studii anterioare ca bebelusii si copiii sunt imuni la valurile de cascat contagios.
O cercetare realizata de psihologii de la University of Stirling a scos la iveala ca dupa 11 ani, copiii reactioneaza la cascat la fel ca si adultii.
Citeste si:
Antrenarea creierului - Modalitati de a obtine sanatatea fizica, mentala si spirituala