Căscatul este contagios, toată lumea ştie asta. Sau cel puţin aşa se presupune că ar trebui să fie.
Aşa că iată un test rapid pentru tine şi cei din jurul tău: cască. Dacă persoana de lângă tine - indiferent că este un străin sau e cineva pe care l-ai cunoscut şi l-ai iubit toată viaţa ta – nu cască, atunci el sau ea ar putea fi o persoană psihopată.
În acest fel poate fi interpretat un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea University. Cercetătorii au găsit o relaţie pozitivă între oamenii care nu cască atunci când alţi oameni fac asta şi care se bazează pe chestionare pentru caracteristicile persoanelor cu tendinţe psihopate.
După cum scriu cei de la Mental Floss: cu cât participanţii au avut evaluări mai mari la măsurători pentru cei cu o "inimă rece", cu atât mai puţin erau predispuşi să se molipsească de la căscatul altei persoane.
Desigur, oamenii sunt mai puţin predispuşi să simtă empatie faţă de un străin pe care îl privesc într-un filmuleţ, comparativ cu empatia pe care o resimt faţă de cineva pe care îl cunosc, iar eşantionul de participanţi pentru acest studiu a fost destul de mic. Iar probabil că Universitatea Baylor nu este un campus cu o mulţime de psihopaţi furioşi.
Însă noul studiu spune că oamenii cu trăsături psihopate sunt mai puţin afectaţi de căscatul altora.
Căscatul contagios a fost legat de nivelul empatiei în numeroase studii efectuate până acum, deşi nu toate cercetările sprijină asocierea dintre căscat şi psihopaţi. Cu toate acestea, noua cercetare, care a fost publicată în jurnalul Personality and Individual Differences a arătat că oamenii cu trăsături psihopate – în special cei cărora le lipseşte empatia – nu sunt susceptibili să se "molipsească" de la căscatul altor oameni. Cel puţin nu în cazul grupurilor de studenţi, singurul grup testat în cadrul acestei cercetări.
Ceea ce au descoperit cercetătorii este că "există o legătură neurologică între psihopatie şi căscatul contagios", spune autorul studiului, Brian Rundle. Sursa.