Terri-Ann Nunns, expert dietetician în cadrul Ro Huntriss, este creatoarea unui nou stil de viață, cu un plan alimentar bazat pe educarea oamenilor cu privire la consumarea de fructe și legume proaspete și îți explică acum de ce este atât de important să ai această opțiune, de la salvarea planetei până la îmbunătățirea sănătății.
1. Vei reduce amprenta de carbon
Schimbările climatice sunt o problemă majoră și industria de creștere a animalelor pentru consum se numără printre principalele producătoare de gaze care contribuie la aceste schimbări. Se estimează că o vacă de lapte produce cam aceleași emisii de carbon precum o mașină de familie, ceea ce înseamnă că o dietă bazată pe plante va reduce amprenta de carbon pe care o ai asupra mediului.
2. Vei trăi mai mult
Mai multe studii au sugerat că o dietă vegetariană prelungește viața, datorită numărului mai mare de fructe, legume, nuci, fibre și grăsimi vegetale consumate. În plus, nivelurile mai mari de mortalitate au fost legate de consumul ridicat de carne roșie.
3. Economisești apă
Din moment ce apa este necesară pentru creșterea animalelor, pentru ca acestea să aibă ce să bea și să poată fi spălate, este nevoie de 20 de ori mai multă apă pentru a produce o calorie de vită decât o calorie de cereale. Fermele reprezintă 8% din consumul total de apă, deci prin adoptarea unei diete mai sănătoase diminuezi cantitatea de apă folosită.
4. Salvezi 100-200 de animale pe an
Anual sunt ucise peste 56 miliarde de animale crescute în ferme, adică de 8 ori mai multe decât trăiesc în mod natural pe Pământ. În acest sens, se estimează că pentru fiecare persoană care optează pentru un stil de viață vegan sau vegetarian s-ar salva viața a 100-200 de animale pe an.
5. Risc mai mic de a face cancer
Cercetările asupra cancerului spun că păstrarea unei greutăți ideale previne în jur de 22800 cazuri de cancer anual doar într-o zonă de dimensiunea Marii Britanii, iar alimentația bazată pe produse vegetale te ajută să rămâi în limitele optime. Ținând cont de aceste descoperiri, fundația World Cancer Research Fund (WCRF) sfătuiește oamenii să facă din fructe, legume și cereale ingredientele principale ale preparatelor de casă.
6. Reduci riscul bolilor de inimă
Tipul grăsimilor consumate joacă un rol important în reducerea riscului de boli coronariene, iar produsele provenite de la animale, precum carnea și lactatele conțin în mare parte grăsimi saturate, pe când alimentele vegetale au parte de grăsimi nesaturate din nuci, ulei de măsline și avocado. De aceea, se recomandă ca grăsimile saturate să fie înlocuite cu unele nesaturate, care au efecte protectoare asupra inimii.
7. Scazi tensiunea
Cercetările asupra presiunii sângelui au scos la iveală faptul că vegetarienii au tensiunea mai mică, deoarece fructele și legumele proaspete protejează vasele de sânge. Cei mai mulți oameni știu că o dietă bogată în sare face tensiunea să crească, dar ceea ce știu destul de puține persoane este că potasiul poate face tensiunea să și scadă, iar acesta se găsește în cantități mari în fructe și legume.
8. Te protejezi împotriva diabetului de tip II
Numai în Marea Britanie sunt peste 4 milioane de diabetici, majoritatea cu tip II, iar studiile au arătat că dietele care conțin multe cereale, fructe, legume, brânză, iaurt, cafea și ceai reduc riscul de diabet tip II, în timp ce consumul de carne roșie procesată este asociat cu creșterea acestui risc.
9. Poți ajuta la salvarea zonelor naturale
30% din suprafața Pământului este folosită pentru creșterea animalelor, ceea ce înseamnă că este nevoie de 7 kg de cereale pentru a produce 1 kg carne de vită, adică de 2.5 ori mai mult pământ pentru a cultiva necesarul de hrană pe care-l mănâncă animalele decât pentru un vegetarian și de 5 ori mai mult decât pentru un vegan. Așadar, pentru a crește animale este distrusă o mare parte din zona naturală, deci o dietă vegană sau măcar vegetariană ar diminua impactul asupra mediului.
10. Combați poluarea
Poluarea de pe urma fermelor de animale se vede mai puțin, deoarece este ascunsă în zonele rurale sau deversată direct în ape, dar fermele duc totuși la consum exagerat de apă și sol, la fel de mult precum duc la poluarea aerului cu bacterii și viruși.
În concluzie, orice masă la care alegi să mănânci mai puțină carne sau deloc face diferența. Chiar și renunțarea la carne o zi pe săptămână protejează planeta, în timp ce te face să fii mai sănătoasă.
De ce să consumi mai multe fructe și legume proaspete - 10 motive întemeiate
Chiar dacă te gândești sau nu să urmezi o dietă vegană sau vegetariană sau vrei doar să mănânci mai multe fructe și legume, diminuarea cantității de carne și produse derivate va avea un impact major asupra sănătății tale.