Deși nu există un remediu minune pe bază de aer „curat”, dacă ieși afară măcar câteva minute te vei simți mult mai bine, pentru că există atât beneficii fizice cât și psihice ale acestui obicei. În schimb, deoarece unii oameni locuiesc în zone cu o calitate a aerului îndoielnică, deschisul ferestrei pentru a aerisi casa nu este întotdeauna la fel de benefică precum o plimbare prin pădure, dar există și alte soluții, precum o plimbare prin parc sau un picnic undeva la țară. Însă dacă locuiești într-o zonă cu aer ceva mai curat decât o mare metropolă, dar nu ai timp să faci plimbări de cel puțin 30 minute, Dr. Jimmy Johannes, medic de plămâni la Long Beach Medical Center din California, te sfătuiește să deschizi cu încredere geamurile și să iei o gură mare de aer.
Aerul = energie pură
Studiile de specialitate arată că timpul petrecut în natură, înconjurat de plante și aer curat, rece, face ca energia cuiva să crească cu până la 90%, deoarece după cum spune Richard Ryan, cercetător și profesor la University of Rochester, „aerul este combustibil pentru suflet”. Trebuie să recunoști că adesea, când te simți obosită cauți să bei o cafea bună, dar este mult mai eficient să ieși la aer, beneficiile fiind maxime dacă te plimbi cel puțin 20 minute pe-afară. În schimb, cei care au diverse alergii sau cancer de piele trebuie să își ia măsuri suplimentare de protecție.
Îmbunătățirea sănătății
Cercetările arată că cei care petrec mai mult timp în natură nu sunt doar mai energici ci au o sănătate mai bună și un nivel al stresului mai mic. Un studiu din 2018 a scos la iveală faptul că expunerea la spații verzi diminuează riscul anumitor afecțiuni, printre care diabetul de tip 2, tensiunea mare și decesul prematur cauzat de bolile cardiovasculare în general. Este aevărat însă că cei care locuiesc lângă spațiile verzi au mai multe ocazii de a face mișcare și a socializa, iar astfel își întăresc sistemul imunitar, pentru că se expun la mai multe bacterii.
Pe lângă toate acestea, un studiu mai vechi, din anul 2008, publicat în „Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents” a evidențiat faptul că o plimbare prin pădure scade nivelul de cortisol (hormonul stresului), scade tensiunea și normalizează pulsul, iar toate acestea rezultă într-o stare de relaxare mai puternică decât cea de pe urma unei plimbări prin oraș.
De ce să ieși mai des la plimbare
Cum vremea rece s-a instalat deja, este normal să vrei să stai mai mult în casă, dar de fapt chiar ai nevoie de aer curat ca să funcționezi cum trebuie.