Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, bărbaţii care dorm mai mult sau mai puţin decât media se confruntă cu un risc sporit de apariţie a diabetului.
În ultimii 50 de ani, indivizii au raportat o scădere a perioadei de somn cu până la 2 ore, potrivit autorului studiu, Femke Rutters, de la VU Medical Centre din Amsterdam. În aceeaşi perioadă, prevalenţa diabetului s-a dublat.
"Într-un grup de aproape 800 de indivizi sănătoşi, am observat relaţii diferite în funcţie de gen între durata ciclului de somn şi metabolizarea glucozei", a explicat Rutters. "La bărbaţi, faptul că aceştia dormeau prea mult sau prea puţin a fost asociat cu o scădere a receptivităţii celulelor din organism la insulină, reducându-se absorbţia glucozei, ceea ce creşte riscul de dezvoltare a diabetului zaharat. La femei nu s-a observat o astfel de asociere."
Potrivit rezultatelor studiului, bărbaţii care dorm prea puţin sau prea mult au o abilitate redusă de a procesa zahărul, comparativ cu bărbaţii care dorm, în medie, şapte ore pe noapte.
Femeile care au dormit mai mult sau mai puţin decât media, în schimb, s-au dovedit a fi mult mai receptive la insulină. Ba mai mult, acestea au prezentat o îmbunătăţire a funcţiei celulelor beta, celule din pancreas care produc insulina.