Întrucât este implicat în peste 300 de reacţii chimice la nivelul întregului organism, magneziul ajută la relaxarea muşchilor, păstrarea calmului şi încurajează un somn odihnitor, important atunci când vrei să slăbeşti.
Un nivel crescut de insulină poate spori nivelul de glucoză din sânge, factor asociat cu kilogramele în exces. Un aport sporit de magneziu îmbunătăţeşte activitatea insulinei şi nivelul de glucoză din sânge, potrivit unul studiu din Journal of Nutrition.
În plus, femeile care nu duc lipsă de magneziu în alimentaţie resimt mai rar probleme precum balonarea, întrucât acesta are ablilitatea de a absorbi şi folosi proteinele, carbohidraţii şi grăsimile, pentru o mai bună digestie. Astfel, întrucât o bună digestie ajută la pierderea kilogramelor în plus, magneziul previne activitatea genelor responsabile cu obezitatea, ajutând la reglarea metabolismului.
O dietă bogată în alimente procesate nu satisface nevoia de nutrienţi a organismului. Astfel, acesta tânjeşte după nutrienţii lipsă şi provoaca un consum excesiv de alimente, însă un nivel adecvat de magneziu menţine organismul energizat şi satisfăcut.
Şi stresul influenţează menţinerea greutăţii. Hormonii stresului încetinesc metabolismul şi ajută la depozitarea grăsimii. Din fericire, magneziul neutralizează efectele stresului. Doza zilnică recomandată de magneziu pentru bărbaţi este de 400-420 miligrame, în timp ce pentru femei este de 310-320 miligrame.