Într-un efort de a înţelege conceptul de trădare, cercetătorii au studiat board game-ul "Diplomaţia", un joc de strategie în care jucătorii se bat pe teritorii în Europa înainte de Primul Război Mondial. Întrucât nu există zaruri sau alte moduri de a schimba jocul pe tablă, participanţii trebuie se se folosească de abilităţile lor de comunicare pentru a cuceri teritorii şi a forma alianţe cu inamicii. Într-un cuvânt, trebuie să mizeze pe diplomaţie pentru a câştiga.
Oamenii de ştiinţă au încercat să prevadă semnele unei trădări pe baza limbajului folosit. Şi au reuşit. Ei au descoperit că jucătorii care erau excesiv de politicoşi arătau, în general, o probabilitate mai mare să-i trădeze pe ceilalţi.
"În principiu, trădarea iminentă e semnalată de o schimbare radicală în tonul conversaţiei", potrivit autorilor studiului derulat de Asociaţia de Lingvistică Computaţională din Beijing.
Nu există totuşi dovezi precise care se pot aplica în lumea reală. A fi peste măsură de politicos într-un joc de "Diplomaţie" ca mai apoi să devii şiret şi să-ţi trădezi adversarul, e un scenariu care trebuie investigat cu acurateţe la oameni obişnuiţi şi în viaţa de zi cu zi.