Studiile arată că principalul motiv pentru care ţi se face greaţă după ce bei cafea are legătură cu refluxul gastroesofagian. Dacă ai stomacul sensibil sau probleme deja cunoscute legate de sistemul digestiv, ai putea încerca un tip de cafea cu un conţinut redus de cofeină, pentru a evita efectele neplăcute.
Întrucât cafeaua ajută la punerea în mişcare a sistemului digestiv, poate avea ca efecte secundare stări de rău şi disconfort la nivelul stomacului.
Diversele tipuri de acizi ce se găsesc în cafea îi dau acesteia aroma specifică, însă aciditatea ar putea fi principalul motiv pentru care apar stările de greaţă. Acizii din cafea irită mucoasa stomacului, aşa că ai putea opta pentru un tip de cafea cu aciditate scăzută, precum cea de origine din Costa Rica, Honduras, Panama, Brazilia, Nicaragua, Columbia sau India.
Fiind o băutură intensă, cafeaua nu este recomandată celor cu stomac sensibil mai ales în perioadele cu un program încărcat, când eşti mereu în mişcare şi ai putea resimţi mai puternic efectele adverse. În plus, starea de greaţă şi disconfortul sunt resimţite mai des la cei care consumă cafeaua pe stomacul gol.
Ce poţi face pentru a evita senzaţia de greaţă după ce bei cafea?
1. Alege cu grijă ce tip de cafea bei. Fie optezi pentru cafea parţial sau complet decofeinizată, fie te orientezi către cafele cu aciditate scăzută.
2. Evită să bei cafeaua pe stomacul gol.
3. Bea cel puţin la fel de multă apă. Ideal este să consumi chiar mai multă, pentru a evita deshidratarea şi iritarea mucoasei stomacului.