Cercetări recente au măsurat câte chimicale sunt eliberate în timpul utilizării obişnuite a acestui tip de ulei, iar rezultatele sunt înfiorătoare.
Uleiurile vegetale ieftine, obţinute din seminţe (rapiţă, floarea-soarelui, porumb, struguri, soia), spre deosebire de grăsimile animale şi uleiurile obţinute din fructe (măsline, avocado sau cocos), sunt bogate în grăsimi polinesaturate, în special cea numită omega-6.
Când sunt încinse la o temperatură normală pentru gătit, de 180 de grade, sunt eliberate aceste chimicale implicate în apariţia cancerului. Iar de fiecare dată când refoloseşti acel ulei, concentraţia de substanţe dăunătoare creşte. Studiile arată că la a cincea utilizare, concentraţia de chimicale este de cinci ori mai mare decât cea iniţială, care oricum era alarmantă.
Îngrijorător este că substanţele dăunătoare sunt extrem de volatile, aşa că sunt eliberate în aer în încăperea în care se găteşte. Nu e de mirare că rata cancerului pulmonar este crescută în rândul femeilor din ţările asiatice, unde fumatul este rar întâlnit, dar zilnic se gătesc preparate la wok, folosind ulei de canola.