Anul acesta îţi prezentăm o reţetă inedită de pască slovacă (denumită "paska"). Este deosebită prin forma sa (rotundă, cu gaură în mijloc, ca un colac mare), dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune: ricoletka, similară branzei dulci de vacă.
Ingrediente
Pentru aluatul de bază:
1 cub de drojdie
230 g apă caldă
1 linguriţă de zahăr
250 g lapte fiert
200 g zahăr
800 g făină
200 g unt
2 linguriţe de sare
3 ouă
Pentru aluatul cu brânză:
1 cub de drojdie
150 g lapte cald
1 linguriţă de zahăr
500 g urdă dulce
stafide
4 gălbenuşuri
200 g zahăr
1 linguriţă sare
1 linguriţă praf de copt
300 g făină
Mod de preparare
1. Se pune în apa caldă drojdia şi o linguriţă de zahăr şi se lasă să se topească timp de 5 minute. După care se adaugă laptele încălzit, zahăr şi untul. Se pune făina într-un bol şi se amestecă cu sare, ouă şi compoziţia din lapte. Se frământă aluatul până devin elastic, se acoperă şi se lasă la dospit într-un loc cald timp de 2 ore.
2. Între timp se pregăteşte aluatul cu urdă. Se pune drojdia în laptele încălzit şi o linguriţă de zahăr. Se lasă pentru 5 minute, după care se adaugă peste urda dulce şi se amestecă cu stafide, gălbenuşurile, zahăr, sare, praf de copt şi făină. Se frământă bine, după care se lasă la crescut pentru 2 ore.
3. Odată crescut aluatul simplu, se rupe în două bucăţi inegale. Se mai frământă puţin aluatul mare şi i se dă o formă rotundă, iar deasupra, de jur împrejur, se întinde aluatul din urdă. Se pune apoi într-o tavă unsă cu unt şi se lasă să crească pentru 30-45 minute. Aluatul mai mic se foloseşte pentru a orna pasca, sub formă de împletitură. Se unge deasupra cu gălbenuş şi se bagă la copt la 350 grade pentru 50 minute. *La această reţetă este recomandat să foloseşti Gustul untului Koliba şi urdă dulce Ricoletka de la Koliba.