Nu toate caloriile sunt la fel, fiecare tip de aliment ingerat avand un impact diferit asupra metabolismului, sustine autorul studiului.
Marimea portiei de carbohidrati, proteine si grasimi pe care o asimilezi zilnic poate influenta rezultatele pe termen lung ale dietei. Astfel, fie vei slabi definitiv, fie te vei bucura de nesuferitul efect yo-yo.
Cercetatorii au aratat ca o dieta saraca in grasimi determina metabolismul sa fie mai lenes, in comparatie cu o dieta bogata in proteine. Efectele se vad in momentul cel mai greu al oricarei diete - pastrarea greutatii.
Astfel, nu numarul caloriilor ingerate este important, ci tipul de calorii. "Calitatea caloriilor ingerate afecteaza cantitatea de calorii arse in procesul de slabire.", spune David Ludwig, autorul studiului.
S-a dovedit in urma cercetarilor efectuate ca o dieta saraca in carbohidrati ajuta organismul sa arda cu peste 300 de calorii mai mult decat dieta saraca in grasimi. "Acesta este echivalentul a o ora de exercitii fizice moderate, fara sa misti un deget.", a explicat cercetatorul.
In urma dietei cu indice glicemic scazut, subiectii participanti la studiu au ars cu 200 de calorii mai mult decat in urma dietei sarace in grasimi. O astfel de dieta presupune consumul alimentelor bogate in cereale integrale, fructe si legume, scopul ei fiind acela de a evita dezechilibrele in ceea ce priveste nivelul zaharului din sange.
Cu toate acestea, specialistii nu recomanda o dieta saraca in carbohidrati. Desi ofera rezultate semnificativ mai bune decat alte diete, ar putea cauza predispozitie la afectiuni ale inimii. In schimb, cercetatorii recomanda dieta cu indice glicemic scazut ca fiind cea mai buna alegere, atat in ceea ce priveste rezultatele, cat si in privinta riscurilor la care se expun cei care o incearca, nefiind o dieta chiar atat de stricta.
Afla cum a slabit Luminita Anghel 19 kilograme!
Desertul care nu ingrasa - Carmen Bruma iti spune ce sa mananci
De nerecunoscut! In urma cu o luna oripila pe plaja, acum detine o silueta de invidiat