Întrucât afectează în special copiii şi îşi poate face apariţia încă din primele luni de viaţă, ea poate deveni o povară atât pentru micuţi cât şi pentru părinţi, este de părere domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul unei clinici din Capitală.
Dermatita atopică este caracterizată prin piele uscată, inflamată şi mâncărimi care de obicei încep în viața timpurie. Boala afectează în prezent unul din cinci copii și se asociază frecvent cu astm şi febra fânului. În absența unor tratamente eficiente care să stopeze progresia bolii, prevenirea este un obiectiv de dorit.
Deşi până acum au fost încercate diferite strategii de prevenire, cum ar fi evitarea alergenilor și intervenția în dietă, multe dintre ele s-au dovedit a fi puţin convingătoare şi chiar inconsistenţe. Abordări noi de prevenire a dermatitei atopice la copii includ încercarea de a induce toleranţa la alergeni încă din viaţa timpurie, precum și consolidarea barierei pielii pentru a reduce inflamarea acesteia, sensibilizarea și bolile alergice ulterioare.
Cum poţi preveni erupţiile de pe piele
În cazul în care copilul este predispus la apariţia dermatitei atopice deoarece unul dintre părinţi sau alți membri ai familiei suferă de aceasta afecţiune sau de alte alergii, există o serie de pași care ar putea ajuta la prevenirea unei erupții sau i-ar putea reduce gravitatea.
- În primul rând, dacă este posibil, este indicat ca cel mic să fie alăptat pentru cel puțin 6 luni. Alăptarea poate stimula sistemul imunitar al celui mic.
- Băile călduțe cu durata de 10-20 de minute sunt ideale. Apa extrem de caldă ar trebui să fie evitată pentru a preveni atât vasodilatația, care poate declanşa pruritul, precum și deteriorarea barierei de protecţie a pielii cauzată de opărire.
- Baia ar trebui să fie urmată de aplicarea imediată a unei emolient ocluziv (care încetineşte evaporarea apei de la suprafața pielii prin formarea unui strat de protecţie) pe întreaga suprafaţă a pielii, cu rolul de a reţine umezeala în epiderm.
- Dacă emolientul nu este aplicat în termen de 3 minute de la părăsirea băii, evaporarea va provoacă uscarea excesivă a pielii. Nu în ultimul rând, este esenţial ca pielea să nu fie complet uscată cu un prosop înainte de aplicarea emolientul; este suficient ca ea să fie "mângâiată" cu un prosop pentru a elimina excesul de umiditate.
- Un alt pas fundamental în combaterea dermatitei atopice este rehidratarea stratului cornos al pielii. Rehidratarea adecvată va păstra bariera stratului cornos, minimizând efectele directe ale iritanților și alergenilor asupra pielii.
Cum alegem săpunul pentru baia copilului
- Multă atenţie trebuie acordată săpunurilor, care ar trebui să fie lipsite de substanțe iritante și sensibilizante. Din păcate, acestea nu pot fi evitate în totalitate deoarece posedă, de asemenea, proprietăţi antibacteriene necesare în prevenirea infecţiilor cu Stafilococ auriu. În acest scop, săpunurile sau preparatele pe bază de clorhexidina pot fi utile.
- Părinţii ar trebui să fie atenţi şi cu privire la îmbrăcăminte, care este indicat să fie uşoară şi lejeră pe corp. Sunt de evitat lâna şi textilele sintetice în contact cu pielea pe cât de mult posibil. În schimb, hainele din bumbac și în sunt recomandate. Este indicat să renunţăm la etichete, astfel încât acestea să nu se frece de piele cauzând iritaţii.
- Nu în ultimul rând, pentru a evita infecţiile secundare cauzate de mâncărime și zgârierea zonelor afectate de dermatită, trebuie avută în vedere păstrarea unghiile foarte scurte, netede și curate, aplicarea de cremă atunci când sunt simţite mâncărimi. La recomandarea specialistului pot fi folosite medicamente cu rol de a reduce senzaţia de mâncărime.
Domnul doctor Laurenţiu Vlădău este Specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie. Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a clinicii.