Orice dermatolog îți va spune că trebuie neapărat să încerci mai multe produse pe bază de acid salicilic până când îl găsești pe cel care are concentrația necesară pentru tine, dar când o vei face, vei scăpa de punctele negre, coșuri și excesul de sebum.
Acțiunea acidului salicilic asupra pielii
Există două tipuri de exfolianți chimici: alpha hydroxy acid (AHA) și beta hydroxy acid (BHA), ambele dizolvând „lipiciul” ce unește celulele de piele moartă și te lasă apoi cu pielea catifelată și mai luminoasă. În acest sens, acidul salicilic este principalul BHA folosit în produsele dermato-cosmetice și datorită abilității lui de a dizolva uleiul, aceste produse sunt adesea recomandate pentru tratarea punctelor negre, a coșurilor și a pielii grase. Acidul salicilic este un ingredient antiinflamator, care ajută la dispariția roșeții pielii și a iritațiilor și datorită faptului că rupe legăturile dintre celule, el efectuează acest procedeu de exfoliere la suprafața pielii, pentru a împiedica apariția unor noi papule.
În funcție de gravitatea acneei, acidul salicilic desfundă porii, dar benzoil peroxidul omoară bacteriile ce duc la formarea coșurilor roșii și umflate. Acestă combinație poate fi foarte eficientă, însă pielea sensibilă este adesea iritată de ea, deci e mai bine ca cele două ingrediente să fie folosite alternativ, nu împreună. Cu toate că ambele au avantaje și dezavantaje, dacă principala problemă sunt coșurile albe, atunci e mai bine să încerci mai întâi un gel de curățare, exfoliant, ser, toner sau tratament pe bază de acid salicilic, dar fără a exagera cu cantitățile, pentru a peîntâmpina iritațiile.
Cât de des și cât de mult se folosește acidul salicilic
Deși după ce ai văzut că funcționează este tentant să foloșești mereu aceeași soluție, specialiștii recomandă ca astfel de produse să fie folosite o dată la trei zile, măcar la început, până se obișnuiește pielea, deoarece acesta este totuși un exfoliant chimic, iar cei care suferă de rozacee și eczeme, având pielea în mod natural uscată sau sensibiliă, pot avea de suferit de pe urma unui supradozaj.
Medicii sunt de părere că în 4 până la 6 săptămâni trebuie să poți vedea primele efecte ale tratamentului cu produse pe bază de acid salicilic, iar după ce pielea trece de șocul inițial, acestea trebuie folosite în continuare, pe termen lung și sub supravegherea unui dermatolog, care îl poate scoate oricând sau mai poate adăuga o cremă hidratantă, dacă observă că ți se usucă prea tare pielea.
Ce se întâmplă cu cicatricele
De cele mai multe ori, în urma coșurilor rămân pentru mai mult timp pete negre și cicatrice, dar acidul salicilic le îndepărtează și pe acestea, deoarece prin curățarea celulelor de piele moartă, el încurajează unele noi să se formeze, ceea ce ajută la luminarea feței și înlăturarea urmelor. În plus, datorită proprietăților antiinfalamatorii, previne apariția unor noi pete.
În concluzie, dacă vrei să scapi definitiv de acnee, trebuie să te adresezi unui dermatolog și să ai răbdare, dar chiar dacă produsele cu acid salicilic sunt foarte eficiente, ele nu trebuie folosite zilnic, pentru a evita iritațiile și uscarea excesivă a pielii. În plus, dacă ai și alte probleme de sănătate, primele efecte vor întârzia să apară.
Descoperă care este cel mai eficient tratament antiacneic
În primul rând, dacă ai probleme cu tenul, trebuie să știi că tratamentele dermatologice sunt de lungă durată, deci ai nevoie de multă răbdare. Produsele potrivite, precum acidul salicilic, pot face minuni.