Iată câteva lucruri despre ce înseamnă toxiinfecțiile alimentare și cum să depozitezi alimentele perisabile pentru a le preveni.
Ce este o toxiinfecție
Dacă alimentele sunt stocate incorect, acestea se contaminează cu microorganisme precum bacterii, viruși și paraziți, iar consumarea acestora duce la toxiinfecții alimentare.
Cum se păstrează alimentele
Curățarea suprafețelor - spală-te adesea pe mâini cu apă caldă și săpun, dar spală și ustensilele și suprafețele cu soluții dezinfectante.
Bagă la frigider sau congelator cât mai repede posibil - nu permite să treacă peste 90 de minute în care să-ți lași cumpărăturile deoparte, iar dacă este o zi călduroasă și mai puțin.
Spală produsele - când revii de la cumpărături, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te speli pe mâini timp de 20 secunde, dar fă-ți un obicei și din a spăla toate fructele și legumele proaspete și a curăța ambalajele înainte de a le depozita, chiar dacă în mod normal n-ai fi făcut așa ceva.
Asigură-te că ai temperatura corectă în frigider - optează pentru 5 grade Celsius și încearcă să ții termostatul la temperatură constantă, dar adapteaz-o în funcție de temperaturile de afară.
Depozitează corect carnea și peștele - sucurile și sângele din carne contaminează alte produse depozitate sub ele, deci este important să ai un compartiment special doar pentru carne. Acesta este, de obicei, raftul cel mai de jos, sub crătițile cu mâncare gătită.
Păstrează toată mâncarea acoperită - ține mereu mâncarea gătită în containere acoperite, chiar sigilate, și departe de alimente crude sau fructe și legume nespălate.
Dezgheață la temperatura camerei - gândește-te din timp ce anume vrei să gătești și asigură-te că ai toate ingredientele la îndemână, inclusiv carnea să fie dezghețată din timp, pentru a evita acumularea bacteriilor. În acest sens, permite ca fiecare 2.5 kg de carne să se dezghețe în frigider (sau cel mult la temperatura camerei) timp de măcar 24 de ore.
Gătește la temperaturile corecte - o regulă generală este să te asiguri că mâncarea ta este pregătită la cel puțin 70-75 de grade Celsius și în acest caz te poate ajuta un termometru de bucătărie. Dacă nu ai un termometru special, dar observi că în special carnea este nefăcută, nu o consuma. Carnea de pui trebuie să fie albă, nu roz, restul tipurilor să nu mai fie de un roșu aprins, iar peștele trebuie să fie opac.
Dacă ai îndoieli, aruncă mâncarea - bacteriile de pe carnea crudă, pește sau fructe de mare se răspândesc cu ușurință, deci dacă suspectezi că ceva s-a stricat sau n-a fost depozitat din start corespunzător, mai bine arunci de la început decât să guști și să te îmbolnăvești.
Descoperă cum trebuie păstrate alimentele perisabile
Cum în această perioadă încerci să mergi cât mai rar la magazin, probabil că te întrebi cum să tragi mai mult de alimentele pe care deja le ai în cămară și a arunca cât mai puțină mâncare.