11% din emisia de gaze este formată din metanul degajat de alimentele în putrefacție, deci pentru a reduce aceste statistici trebuie să aplici următoarele metode:
1. Cultivă-ți propriile legume
Unele fructe și legume pot fi replantate când încep să arate un pic mai rău decât ar trebui pentru consum. De exemplu, poți păstra capetele de la ceapa verde și țelină ca să le pui să dezvolte rădăcini în apă, apoi să le transferi în ghivece. De asemenea, cartofii care încep să încolțească pot fi puși din nou în pământ, iar tulpinile de busuioc fac rădăcini dacă sunt puse în apă.
2. Consumă porții mai mici
Dacă știi că ai tendința să faci mai multă mâncare decât consumi, încearcă să reevaluezi porțiile și cantitatea de alimente de care ai nevoie pentru a prepara ceva. Astfel vei salva mediul înconjurător, dar vei face și economii și în timp vei deveni mai sănătoasă, pentru că au fost destule ocazii în care ai continuat să mănânci deși te săturasei.
3. Congelează resturile
Dacă gătești ceva de la zero și ți-e prea greu să scazi cantitatea de alimente, poți întotdeauna să congelezi ce ți se pare în plus. De asemenea, încearcă să cureți, să toci și să bagi la congelator legumele și fructele de îndată ce le cumperi, ca să nu ți se mai strice pe tejghea și ca data viitoare când faci ceva de mâncare să-ți ia mai puțin timp.
4. Donează
Dacă faci curat în frigider și cămară doar ca să constați că ai câteva alimente greu perisabile pe care puțin probabil să le mai consumi vreodată, ia în considerare ideea de a le dona în loc să le arunci. Poți dona astfel cereale, supe instant, paste, orez, conserve de roșii, fasole, ceai, cafea, biscuiți, lapte UHT, sare, zahăr, făină și multe altele. Unele supermarketuri au chiar coșuri speciale în care poți pune astfel de alimente.
5. Fă îngrășământ natural
Într-o găleată specială poți arunca pliculețe de ceai folosite, cafea, coji de fructe, legume și ouă, dar fără mâncare gătită, carne sau produse lactate. Prima categorie de resturi alimentare menționate se va transforma treptat într-un tip de îngrășământ natural mult mai sănătos pentru plantele tale decât ceea ce găsești în comerț, îngrășământ pe care îl poți folosi în grădină sau pentru plantele de apartament și chiar dacă tu nu îl folosești, îl poți dărui prietenilor și acelori membri ai familiei care au ce face cu el.
6. Fii atentă la data de expirare
Este foarte enervant să descoperi la numai două zile de când ai făcut cumpărături că puiul pe care urma să-l gătești în weekend are data de expirare cu o zi în urmă sau că laptele pe care l-ai luat astfel încât să-ți ajungă toată săptămâna este deja expirat. De aceea este bine ca întotdeauna să citești eticheta pentru a vedea în primul rând când e data de expirare și în al doilea rând care sunt condițiile de depozitare a anumitor alimente.
7. Plănuiește meniul în jurul alimentelor pe care le ai deja
Multe persoane fac un plan al meselor și deși aceasta este o decizie înțeleaptă când vrei să economisești bani sau să faci alegeri sănătoase, poate însemna și că te trezești cu foarte multe resturi, mai ales dacă gătești numai pentru tine. Multe ingrediente se găsesc pe piață doar în cantități XXL, dar pentru a reduce costurile, timpul petrecut în bucătărie și cantitatea de mâncare aruncată, gândește-te la ce ai deja în cămară și după ce gătești de exemplu un pui la cuptor cu cartofi, fă și o tocană din ceea ce îți rămâne.
7 idei pentru a evita risipa de alimente
Risipa de mâncare este o problemă globală și s-ar putea să te șocheze faptul că aproape o treime din mâncarea procesată în lume se aruncă, iar statisticile arată că cu doar 25% din aceste „deșeuri” s-ar putea hrăni aproximativ 800 milioane de oameni. Risipa de mâncare mai înseamnă și risipă de energie, apă, pământ, bani și timp, resurse care se investesc în agricultură și transportul produselor alimentare.