Tirodia este o glandă situată în partea de jos a gâtului, care produce hormoni tiroidini și reglează nivelul de energie pe care-l ai. În principiu, există două probleme majore pe care le poți avea din acest punct de vedere, respectiv hipotiroidism și hipertiroidism, fiecare cu propriul set de simptome.
Hipotiroidismul
Se manifestă atunci când glada tiroidă este leneșă și produce prea puțini hormoni. Acest lucru se poate întâmpla, printre altele, din cauza unei boli autoimune denumită Hashimoto, tiroidită sau din cauza unui tratament cu radiații.
Îngrășarea este unul dintre cele mai des întâlnite simptome, dar de obicei este moderată. Adesea, îngrășarea este cauzată de fapt de acumularea de fluide în organism și inflamații în diverse părți ale corpului. Printre celelalte simptome se numără oboseala, intoleranța la temperaturi scăzute, putere de concentrare scăzută, pierderi de memorie și constipare. De asemenea, se mai pot întâlni unghii casante, uscarea pielii, dureri musculare și simptome depresive.
Hipertiroidismul
Oamenii cu hipertiroidism au de fapt prea mulți hormoni tiroidini și rata lor metabolică este accelerată. În acest caz, anticorpii sunt cei care stimulează eliberarea de hormoni și apar tumori ce cresc rapid în dimensiune. Oamenii au adesea frisoane sau puseuri de căldură și transpirații reci, se duc mai des la toaletă și uneori începe căderea părului. Ei devin anxioși și au un puls mai mare, iar în stările mai grave apare și stare incontrolabilă de tremurat.
În acest caz, se poate înregistra și o scădere inexplicabilă în greutate, deoarece metabolismul este suprasolicitat. Aceasta este situația celor care în mod normal nu fac sport și nici nu sunt la dietă.
Când să investighezi problema
Dacă identifici mai multe simptome de hipo sau hipertiroidism, inclusiv slăbire sau îngrășare fără motiv, atunci trebuie să vorbești cu un medic, deoarece în mod normal, nivelurile hormonilor tiroidieni nu intră în setul de analize uzuale. Pentru hipotiroidism soluția este relativ simplă, se prescrie o pastilă cu hormonii lipsă, se ajustează doza pe parcurs și se efectuează periodic teste de sânge, dar tratamentul pentru hipertiroidism este diferit și depinde de fiecare persoană în cauză.
Unele tratamente includ raze radioactive menite să micșoreze glanda tiroidă sau să-i încetinească activitatea și acestea ajută inclusiv la tratarea tremuratului, dar în unele cazuri, cum ar fi prezența unei sarcini, se poate lua în calcul chiar îndepărtea chirurgicală a unei părți din tiroidă. Ceea ce trebuie să ții cont este că schimbarea greutății nu este în întregime vina ta, dar este important să adopți o dietă echilibrată și un regim de viață sănătos.
Descoperă dacă glanda tiroidă este motivul pentru kilogramele acumulate
Ai auzit deja că problemele cu tiroida pot declanșa acumularea kilogramelor în plus, care sunt foarte greu sau chiar imposibil de dat apoi jos, deci dacă te-ai tot chinuit să-ți stabilizezi greutatea, dar nu reușești orice-ai face, ar fi cazul să discuți cu medicul tău despre testarea tiroidei.