Municipiul Constanţa, reşedinţa de judeţ, se laudă, în afară de plajele sale cu nisip fin şi valuri perfecte, cu o serie de alte obiective turistice dintre care cele mai cunoscute sunt Delfinariul, Acvariul şi Cazinoul Constanţa. Primul funcţionează încă din anul 1972 şi oferă, în fiecare zi, demonstraţii cu delfini şi lei de mare. Cazinoul este un alt punct de atracţie pentru turişti, arhitectura sa Art Noveau fiind apreciată de zeci de ani, chiar dacă, din păcate, la acest moment este lăsat în paragină. În imediata apropiere a Cazinoului, pe faleza acestuia, vei găsi primul acvariu public din România, care este deschis încă din anul 1958. Acesta aparţine Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi găzduieşte o expoziţie permanentă de faună şi floră acvatică, deţinând un număr impresionant de peste 57 de bazine.
Un alt loc care trebuie văzut este Portul Tomis din Constanţa, iar dacă ajungi aici e păcat să nu vezi cu ochii tăi şi Mozaicul Roman, Muzeul de Arheologie ori Farul Genovez.
Lacurile Siutghiol şi Tăbăcăriei oferă peisaje deosebite, în special la răsărit şi la apus, iar Parcul Tăbăcăriei din jurul lacului cu acelaşi nume, unul dintre cele mai mari parcuri din ţară, este renumit pentru atmosfera romantică creată, în mare parte, de podurile şi podeţele care au scopul de a facilita accesul peste zonele cu apă.
Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Sculptură Ion Jalea, Muzeul Marinei Române sunt şi ele obiective turistice care nu ar trebui ratate.
La capitolul lăcaşelor de cult, Constanţa se poate lăuda cu biserici, mănăstiri, dar şi moschee renumite precum Biserica Sfântul Mina, Biserica Romano-Catolică Sfântul Anton, Catedrala Ortodoxă Sfinţii Petru şi Pavel, Moscheea Carol I ori Biserica Armenească Sfânta Maria.
Staţiunea Mamaia, aflată în nordul oraşului Constanţa, are şi ea mai multe de oferit decât plajele animate. Printre acestea se află Pontonul Mamaia, inaugurat în urmă cu 3 ani. Este vorba despre o pasarelă care înaintează mai bine de 500 de metri pe apă, la finalul acesteia aflându-se un debarcader. Tot în Mamaia te poţi distra în parcul acvatic Aqua Magic Park ori te poţi plimba cu telegondola.
Şi în alte staţiuni de pe litoral vei găsi locuri frumoase, care vor transforma vacanţa petrecută la mare într-una de neuitat. Spre exemplu, în Costineşti poţi vedea Epava Evanghelia, eşuată în apropierea ţărmului în anul 1968 din motive necunoscute. Epava este emblema staţiunii şi nu există turist care să nu îşi facă cel puţin o fotografie cu aceasta.
În sudul litoralului, în oraşul Mangalia, poţi vizita Edificiul Bizantin, monument istoric ce datează încă din secolul al V-lea după Hristos. Tot aici se află şi Muzeul Marinei din Mangalia, Muzeul de Arheologie Callatis şi Portul Turistic Mangalia, cel mai modern port românesc. Turiştii pot pleca din acest port în plimbări pe mare către staţiuni precum Vama Veche, 2 Mai, Mamaia ori chiar Varna sau Istanbul.
Un alt loc unic în judeţ, dar şi în România, este Biserica Îngropată Istria, biserică aflată în comuna cu acelaşi nume. Ceea ce este de-a dreptul deosebit la această biserică e că, fiind ridicată în vremuri în care dominaţia otomană nu permitea ridicarea unor lăcaşuri de cult ortodoxe măreţe, aceasta a fost construită sub pământ. Aşadar, regulile impuse de otomani nu erau încălcate, iar biserica era totuşi construită în stilul arhitectural specific ortodocşilor.
Monumentul de la Adamclisi, cunoscut şi sub denumirea de Monumentul triumfal "Tropaeum Traiani" este un alt loc pe cât de interesant pentru turişti, pe atât de controversat. Se presupune că acesta a fost ridicat de către romani în anul 109 d. Hr. şi că simbolizează victoriile acestora împotriva dacilor, însă nu toţi istoricii se pun de acord, unii speculând că poate avea origini getice, tracice ori chiar persane.
Tu ce obiective turistice din judeţul Constanţa ai vizitat?