Cu resedinta de judet la Targu Jiu, orasul in care poti lua un loc la Masa Tacerii, dar in care te poti bucura si de renumitele opere de arta Coloana Infinitului ori Poarta Sarutului, judetul Gorj are mult mai multe de oferit turistilor care se incumeta sa il cunoasca.
Cheile Oltetului, pe raza carora se afla si intrarea in Pestera Polovragi, se intind pe o distanta de 1,5 kilometri, insa iti ofera peisaje de poveste, distanta dintre peretii verticali printre care vei trece fiind de numai 4,5 metri. Pe malul stang al Oltetului se afla pestera Polovragi, una dintre cele mai mari pesteri din Romania, avand o lungime ce depaseste 9.000 de metri. Legenda spune ca aceasta pestera a fost locuita de zeul Zalmoxis, dar a fost refugiu si pentru haiducii de mai tarziu.
Cheile Sohodului din muntii Valcan se intind pe o suprafata de 10 kilometri si merita vazute intrucat au creat peisaje carstice de-a dreptul impresionante.
Cheile Galbenului incep la 3 kilometri de comuna Baia de Fier si gazduiesc peste 50 de trasee de alpinism. Pe versantul drept al acestora se afla Pestera Muierii, dispusa pe patru nivele, in a carei galerie denumita Galeria Ursilor s-au gasit numeroase fosile si resturi scheletice ale ursului de pestera, dar si ale unor animale precum hiene, vulpi, capre salbatice, lupi si mistreti.
Parcul National Domogled-Valea Cernei se intinde nu numai pe aria judetului Gorj, ci si pe cea a judetelor Carsa-Severin si Mehedinti. Parcul reprezinta o zona montana cu toate formatiunile specifice acesteia: stancarii, formatiuni calcaroase, varfuri, doline, pesteri, grohotisuri, chei, cascade, ponoare, pajisti si paduri.
Muntii Parang, a caror inaltime depaseste 2.500 de metri, ofera o multime de trasee montane turistilor dornici de plimbari pe munte. Varful Papusa (2.135 m) este unul dintre preferatele turistilor.
Statiunea Ranca este o statiune noua, aflata in plina dezvoltare. Ea este amplasata la o altitudine de 1.600 de metri, pe celebrul drum Transalpina si e renumita pentru partiile de schi, dar si pentru peisajele de poveste. Transalpina este, alaturi de Transafagarasan, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania si chiar din Europa.Initial construita de armatele romane ce se indreptau catre Sarmisegetusa si ulterior pavata cu piatra de catre Carol al II-lea, Transalpina a fost asfaltata abia in anul 2009.
Nici la capitolul lacaselor de cult judetul Gorj nu ne dezamageste, acesta punandu-ne la dispozitie manastiri renumite precum Manastirea Tismana, cea mai veche din Tara Romaneasca, Manastirea Polovragi, Manastirea Lainici, dar si Manastirea Icoana ori Manastirea Crasna. Nici ruinele Manastirii Visina, construita pe vremea lui Mircea cel Batran, nu ar trebui ocolite.
Casele memoriale ale lui Constantin Brancusi (sat Hobita, comuna Pestisani) si Tudor Vladimirescu (comuna Vladimir) merita si ele toata atentia ta.
Tu ce obiective turistice din judetul Gorj ai vizitat si te-au impresionat? Te invit sa completezi lista obiectivelor turistice!
Citeste si: