Cel mai de seama obiectiv turistic al judetului Hunedoara este, bineinteles, Castelul Corvinilor, cunoscut si sub denmirea de Castelul Huniazilor. Aflat in centrul orasului Hunedoara, castelul este unul dintre cele mai cunoscute si importante monumente de arhitectura gotica din Romania, apreciat atat de turistii romani, cat si de cei straini, care se declara impresionati de frumusetea acestuia. Construit in secolul al XV-lea de catre Ioan de Hunedoara, acesta a fost folosit atat pe post de punct strategic intarit, cat si pe post de resedinte feudala. La acest moment, castelul a fost transformat in muzeu si poate fi vizitat cu toate ca se afla in plin proces de restaurare. Programul de vizitare incepe la ora 9 si se incheie la ora 17, in fiecare zi a saptamanii.
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Harghita
Castelul Kendeffy din localitatea Santamaria Orlea a fost construit in anul 1702, in stil baroc, iar in jurul lui este amenejat un parc in stil englezesc, la mare cautare la vremea la care a fost facut.
Si Castelul Bela Fay din Simeria merita atentia ta, fiind un monument istoric si arhitectonic important al secolului al XIX-lea. La acest moment, cladirea este folosita ca sediu al Statiu7nii de Cercetari si Experimentari Forestiere Simeria.
Un alt loc de o importanta majora este capitala Daciei preromane, Sarmisegetusa Regia. Inclusa in patrimoniul cultural mondial UNESCO, aceasta este amplasata pe Dealul Gradistei si este cea mai mare fortificatie dacica. Ruinele cetatii sunt amplasate pe varful unei stanci, la inaltimea de 1.200 de metri.
Alte cetati care merita vizitate in judetul Hunedoara sunt Cetatea Orastiei, ridicata in secolul al XIV-lea, Cetatea Devei, care dateaza din 1269, dar si Cetatea dacica Costesti-Cetatuie, construita in secolul 1 i.Hr. cu scopul de a tine romanii la distanta.
Statiunea balneo-climaterica Geoagiu Bai se afla la confluenta raurilor Geoagiu si Mures. Apele minerale alcaline, usor sulfuroase, bicarbonatate, magneziene si termale sunt folosite in scopuri terapeutice inca de pe vremea romanilor, atunci avand denumirea de Germisara. Ceea ce este cu adevarat deosebit e ca Baile termale romane sunt pastrate in aceeasi forma ca in antichitate asa ca vei avea parte de o priveliste aparte.
Lacasurile de cult din judetul Hunedoara impresioneaza prin frumusetea lor, majoritatea fiind construite din piatra, cu secole in urma. Printre acestea amintim: Biserica din Gurasada, Biserica de zid din Criscior, Rotonda de la Geoagiu, Bretea Romana, Biserica de piatra Sanpetru, Biserica Colt si Biserica de piatra cu hramul Sf. Gheorghe - Streinsangeorgiu.
Manastirea Prislop atrege insa, dintre toate lacasurile de cult din judet, cei mai multi turisti. Aceasta este amplasata in apropierea satului Silvasu de Sus si, de mai bine de 7 secole, este cea mai vizitata manastire din intreaga Transilvanie. Biserica din interiorul manastirii a fost construita in secolul al XVI-lea si este considerata monument istoric. Popularitatea manastirii a crescut in anul 1948, atunci cand staret a devenit parintele Arsenie Boca.
Muntii Tarcu, Parcul National Retezat, Taul fara fund, Rezervatia de zimbri si Magura Uroiului merita si ele vizitate.
Tu ce locuri de poveste din judetul Hunedoara ne recomanzi?
Citeste si:
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Valcea
sursa foto: ilovetransylvania.eu