Băile Herculane, una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, situată pe valea râului Cerna, se laudă cu ape izotermale şi hipertermale cu temperaturi cuprinse între 38 şi 60 de grade Celsius. Aici găseşti atât ape sulfuroase, clorurate, calcice şi sodice, cât şi oligominerale.
În apropierea staţiunii Băile Herculane vei găsi şi Grota cu Aburi, a cărei lungime nu depăşeşte 14 metri, dar care se evidenţiază prin aburii ce ies din interiorul grotei. Aceşti aburi ating temperaturi de 56 de grade Celsius, iar mirosul lor nu este tocmai unul plăcut, fiind vorba despre nişte emanaţii sulfuroase.
Staţiunea Trei Ape, situată pe malul lacului de acumulare cu acelaşi nume, îţi oferă o privelişte de poveste, precum şi locuri de cazare deosebite, cu o panoramă aparte. Pe de altă parte, iubitorii sporturilor de iarnă pot petrece, în sezonul rece, un sejur pe cinste în staţiunea Semenic, dotată cu pârtii pentru începători.
Defileul Dunării, care se întinde atât pe raza judeţului Caraş-Severin, cât şi pe cea a judeţului Mehedinţi, oferă turiştilor pe lângă peisaje nemaivăzute, şi posibilitatea unor plimbări de neuitat pe apele Dunării, fie ele cu vaporul, şalupa ori chiar cu barca.
La capitolul parcurilor naturale, judeţul Caraş-Severin excelează, pe teritoriul acestuia fiind rezervaţii precum: Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, Parcul Naţional Porţile de Fier, Fâneaţa cu narcise ori Cheile Gârliştei.
Două obiective de interes turistic au câştigat în ultimii ani tot mai multă popularitate: Cascada Bigăr şi Lacul Ochiul Beiului. Ambele sunt situate în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Cascada Bigăr este impresionantă întrucât apa ţâşneşte cu putere de la o altitudine de 200 de metri, iar şiroaiele se scurg pe suprafaţa unei roci îmbrăcate în muşchi verde, căzând apoi în apele râului Miniş. Lacul Ochiul Beiului este un lac de origine carstică şi impesionează prin culoarea neobişnuită a apei. Este vorba despre un albastru intens, care în zilele cu soare devine turcoaz, ce impresionează până şi cel mai pretenţios turist.
Un alt lac cel puţin la fel de frumos ca celebrul Ochiul Beiului este şi Lacul Dracului, tot lac carstic şi el. Lacul se află lângă una dintre intrările în peştera cu acelaşi nume.
O altă peşteră ce merită atenţia ta este Peştera Buhui, care face parte din marea zonă carstică Reşiţa-Moldova Nouă. Aceasta are o lungime de 3,217 metri dintre care 2,100 sunt parcurşi de pârâul Buhui. Peştera nu este amenajată, însă poate fi vizitată sub îndrumarea atentă a unui speolog. Vizitarea acesteia necesită un echipament special (cizme de cauciuc, salopetă şi cască de protecţie dotată cu lanternă).
Tot în apropierea oraşului Anina se află şi Peştera cu Oase, peşteră cu 12 galerii carstice, în incinta căreia s-au găsit, în anul 2002, cele mai vechi rămăşiţe europene ale omului modrern. Pe raza acestui judeţ vei găsi şi peşteri precum: Peştera Hoţilor, Peştera Gaura cu Musca, Peştera Popovat, Peştera Tolosu, peştera Racoviţă şi nu numai.
Nici la capitolul lăcaşelor de cult judeţul Caraş-Severin nu se lasă mai prejos, aici fiind biserici şi mănăstiri cunoscute precum: Mănăstirea Piatra Scrisă, Catedrala "Învierea Domnului" din Caransebeş ori Mănăstirea Nera.
Tu ai vizitat judeţul Caraş-Severin? Ce obiective turistice ne recomanzi?
sursa foto: Tumblr