Sinaia este, fara doar şi poate, vedeta judeţului Prahova. Această staţiune atrage, cu obiectivele sale turistice inedite, mii de turişti români, dar şi străini.
Cel mai important obiectiv turistic din această staţiune este Castelul Peleş, construit de către Carol I pentru a-i fi reşedinţă regală pe timp de vară. La acest moment, Castelul construit între 1873 si 1914 este muzeu şi poate fi vizitat pe întreaga perioadă a anului. Castelul gazduieşte biblioteca regală, săli de arme, o sală de muzică, o sală de teatru, una de concerte, dar şi un apartament imperial şi un dormitor regal.
În curtea Pelesului vei gasi si Castelul Pelişor, un palat de mici dimensiuni ridicat în perioada 1899-1902 de catre arhitectul Karel Liman, care a fost construit pentru a servi drept reşedinţă de vară principilor moştenitori Ferdinand şi Maria. Birourile regului Ferdinand şi al Reginei Maria se află aici, dar şi Camera de Aur, ai cărei pereţi sunt împodobiţi cu frunze de ciulini aurite, preferatele Reginei Maria.
Castelele Peleş si Pelişor nu sunt singurele obiective turistice ale oraşului Sinaia, Cazinoul Sinaia, Casa Memorială "George Enescu", Vila Floresscu si Gara Sinaia fiind, de asemenea, locuri ce merită vizitate. Despre acestea poţi citi mai multe aici.
Şi în staţiunea Buşteni găseşti monumente istorice de seamă precum Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, amplasată pe vârful Caraiman.
Totodată, Castelul Cantacuzino atrage, cu arhitectura sa deosebită, dar şi cu panorama spectaculoasă pe care o oferă asupra staţiunii Buşteni, o mulţime de turişti. Construcţia Castelului a fost finalizată în anul 1911, sub atenta îndrumare a arhitectului Grigore Cherchez. Astăzi, clădirea este folosită pe post de muzeu şi poate fi vizitată de către turişti pe întreaga durată a anului.
Dacă ajungi în Buşteni, nu ai voie să ratezi Cascada Urlătoarea, situată la o altitudine de 1100 de metri înălţime. Aceasta are o cădere de apă de până la 15 metri, oferind un spectacol de exepţeţie în orice anotimp.
Şi valea râului Doftana merită vizitată, oferind peisaje pitoreşti. Pe drumul către Valea Doftanei însă, opreşte-te în oraşul Câmpina şi vizitează Castelul Iuliei Haşdeu, a cărui arhitectură, dar şi legendă, te vor impresiona. Pe drumul către localitatea Valea Doftanei, vei trece pe lângă Barajul Paltinu, care formează Lacul Păltinoasa. Pe malul lacului poţi petrece amiezi liniştite, în sânul naturii, dar îţi poţi amplasa şi cortul pentru nopţi de neuitat.
Lacul Brebu din comuna cu acelaşi nume este, de asemenea, de o frumuseţe remarcabilă, fiind un lac format prin scufundare. În spatele lacului vei găsi Mănăstirea Brebu şi fostul Palat Domnesc, ridicat de către Matei Basarab, care găzduieşte astăzi Muzeul de Artă.
Mănăstirea Brebu nu este singura cu care se mândreşte acest judeţ, Prahova fiind un judeţ pe raza căruia se află mănăstiri cunoscute precum: Mănăstirea Sinaia, Mănăstirea Cheia, Mănăstirea Suzana ori Mănăstirea Caraiman.
Judeţul acesta se poate lăuda şi cu numeroase case memoriale şi muzee printre care: Muzeul Memorial "Nichita Stănescu", Muzeul Memorial "Nicolae Iorga", Muzeul de Artă "Nicolae Iorga", Muzeul Ceasului "Nicoae Simache", Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului ori Casa "Hagi Prodan".
Tu ce locuride poveste din judeţul Prahova ne recomanzi?
sursă foto: www.prowallpapers.ro