Sparanghelul este considerat în continuare o legumă bună pentru sănătate, deoarece studiul la care am făcut referire are totuși unele limitări. În primul rând, asparagina nu a fost motivul cancerului din șoarecii pe care s-a făcut cercetarea ci doar cel pentru care celulele canceroase s-au răspândit de trei ori mai repede decât în mod normal. În al doilea rând, relevanța studiilor de acest gen este discutabilă, din cauza diferențelor dintre specii și a modului în care bolile evoluează. Cu toate acestea, dacă ar fi continuate cercetările și s-ar efectua inclusiv studii clinice pe oameni, s-ar putea descoperi noi moduri de tratare a cancerului de sân.
Profesor Greg Hannon, cercetătorul șef în cazul studiului cu pricina a declarat: „Această descoperire ne ajută să înțelegem cum putem opri răspândirea cancerului. Pe viitor, restricționarea acestui amino acid printr-o dietă atent controlată va putea fi o parte din tratamentul cel puțin a unora dintre bolnavii de cancer.”
În mod normal, oamenii produc asparagină în organism, deci medicii ar putea să realizeze medicamente care să blocheze acest procedeu. Așadar, această substanță, în ciuda numelui său, nu se găsește doar în sparanghel ci este prezentă în multe alte produse bogate în proteine, precum carnea de pui, ouăle, lactatele, fructele de mare, nuci, semințe, diverse legume, soia și cartofi.
Descoperire șocantă despre unul dintre alimentele considerate sănătoase
Un studiu recent publicat în revista de specialitate „Nature” a scos în evidență faptul că asparagina, un component chimic din sparanghel, contribuie la dezvoltarea unui tip de cancer de sân foarte agresiv.