Conform cercetărilor, numai în America anului 2017 au fost înregistrate 28000 de cazuri noi de cancer gastric, acesta fiind cel mai greu de identificat, deoarece crește treptat și inițial nu oferă semne. Deși acest tip de cancer nu este foarte răspândit, spre deosebire de altele, s-a raportat totuși un număr crescând de cazuri, mai ales în rândul tinerilor, așa că iată care ar fi simptomele:
1. Indigestie și arsuri - sentimentul că ai pieptul greu și nu poți digera mâncarea corespunzător, motiv pentru care ți-e greață mereu.
2. Lipsa apetitului - mănânci mai puțin sau deloc, ceea ce este dăunător atât pentru sănătateta fizică cât și pentru cea psihică.
3. Diaree sau constipație - resimțite constant reprezintă un semnal de alarmă al slăbirii sistemului imunitar și prin urmare al unei sănătăți șubrede,
4. Greață și senzație de vomă - simți că vei vomita tot ce-ai mâncat și uneori chiar o faci brusc.
5. Balonare - după ce mănânci ți se umflă burta și se întărește stomacul.
6. Ți se blochează mâncarea în gât - dacă ți se întâmplă des așa ceva, este cazul să te adresezi cât de curând unui medic.
Cancerul de stomac se identifică foarte greu în stadii incipiente și își face simțită prezența abia când începi să vomiți sânge și să ai alte simptome extreme, deci asigură-te că ai un regim de viață sănătos, cu cât mai multe fructe și legume proaspete și alimente cât mai puțin procesate termic, însoțit de un program de exerciții fizice adecvat, pentru a putea depista imediat orice modificare anatomică.
Cauze generale ale cancerului gastric
- Toți medicii te sfătuiesc să ai parte de un mic dejun bogat, dar de multe ori ignori acest sfat și chiar fumezi sau bei cafea pe stomacul gol, dar trebuie să știi că fumatul este nociv atât pentru plămâni cât și pentru întreg sistemul imunitar. De asmenea, acest viciu cauzează senzație de greață, de aceea este foarte important să mănânci sănătos, măcar pentru a contrabalansa pe cât posibilul efectele și a evita stresul și depresia.
- O altă cauză a cancerului de stomac o prezintă sărirea peste o masă în cazul celor supraponderali, dar există o diferență între a fi obez și a avea doar câteva kilograme în plus.
- Periculos mai este și să mănânci prea multe alimente sărate sau picante, deoarece acestea pot provoca ulcer, care te face într-adevăr să slăbești, dar și să te simți foarte slăbită.
- Printre celelalte cauze se numără munca în mină sau laboratoare unde există radiații și prezența grupei de sânge A.
Poate fi genetic
Ca orice altă boală și cancerul de stomac poate fi genetic, dacă ADN-ul tău prezintă o anumită mutație ce provoacă celulele să trăiască mai mult decât ar trebui. În timp ce anumite celule mutante se reproduc mai repede decât în mod normal și deci au o durată de viață mai mare, celulele albe normale mor la un moment dat și au o durată de viață mai mică, dar celulele canceroase sparg tumorile și se răspândesc astfel prin tot organismul.