O nutriţionistă britanică extrage ideile principale dintr-o carte despre diete care îi poartă semnătura. Potrivit Fionei Kirk, femeile aflate la menopauză trebuie să mănânce mai multe grăsimi "bune" şi să o lase mai uşor cu cerealele; persoanele care lucrează toată ziua închise într-un birou ar trebui să mănânce gustări bogate în proteine pentru a ţine poftele în frâu; persoanele care lucrează în ture ar fi bine să mănânce alimente care conţin triptofan pentru a încuraja producţia de serotonină, o substanţă chimică ce încurajează somnul şi este calmantă.
Dacă ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă pentru a scăpa de kilograme, dar nu ai vazut rezultatele, ei bine, nu eşti singura. Cercetările arată că la fiecare 10 oameni care adoptă o dietă, doar 2 sau 3 persoane topesc acele kilograme nedorite în intervalul de timp promis şi reuşesc să îşi menţină greutatea.
Fiona Kirk, nutriţionistă şi autoarea unei serii noi de 10 cărţi, intitulată "Diet Secrets Uncovered", crede că pierderea permanentă în greutate înseamnă să conştientizăm care sunt schimbările pe care le facem în privinţa nevoilor nutriţionale ale organismului nostru, pe tot parcursul vieţii. Iar aceste schimbări depind de vârsta noastră, de stilul de viaţă, de starea noastră de sănătate sau de cât de multă mişcare sau fitness facem.
"O dietă care funcţionează pentru o femeie de 20 de ani este puţin probabil să ofere aceleaşi rezultate când ea va avea 40 de ani şi se luptă cu stadiile incipiente ale menopauzei. O dietă care îşi propune să ajute la pierderea în greutate după sarcină nu va funcţiona niciodată în cazul unei adolescente care vrea să se menţină puternică şi sănătoasă, în timp ce scapă de câteva kilograme. Cu puţină atenţie, cei mai mulţi oameni pot pierde în greutate cu succes, dar trebuie să luăm în considerare un anumit număr de lucruri înainte de a face un salt în necunoscut!", spune nutriţionista Fiona Kirk.
Autoarea Fiona Kirk spune că, în doar 2 săptămâni, şi tu poţi face unele schimbări pozitive în alimentaţia ta, în programul de exerciţii şi în obiceiurile tale zilnice. Iar în urma acestor schimbări vei vedea unele rezultate îmbucurătoare atunci când adopţi o dietă care este croită special pentru tine, pe profilul tău în privinţa comportamentului alimentar.
Mai jos, nutriţionista Fiona Kirk dezvăluie secretele pentru ca dieta să aibă succes, în funcţie de stilul tău de viaţă.
Autoarea împarte populaţia în 10 tipuri de diete: femeile aflate la menopauză; oamenii care lucrează într-un birou; femeile singrue şi bărbaţii singuri; împătimiţii sălilor de fitness; seniorii; proaspetele mămici; directorii executivi stresaţi; adolescenţii; oamenii care lucrează în schimburi; proaspăt căsătoriţii.
Îţi prezentăm în detaliu câteva dintre aceste tipuri de diete.
1. Femeile aflate la menopauză
Autoarea Fiona Kirk spune că femeile care se află la menopauză trebuie să mănânce mai multe grăsimi benefice, pentru a crea hormoni într-o perioadă în care producţia hormonală este dată peste cap. Ea sugerează ca femeile care trec prin simptomele neplăcute ale menopauzei să mănânce cu regularitate peşte gras precum somonul.
În timpul menopauzei, hormonii noştri îşi schimbă comportamentul, astfel încât şi noi ne schimbăm comportamentul - dar şi dieta.
Secrete din dieta femeilor care se află la menopauză
* Mănâncă mai multe grăsimi bune. Fă-ţi un nou obicei alimentar şi consumă mai des peşte gras, ia gustări alcătuite din seminţe sau adaugă uleiuri din diverse tipuri de seminşe şi alte tipuri de unt în preparatele tale. Ia în considerare suplimentele cu acizi graşi Omega 3.
* Las-o mai uşor cu cerealele. Da, cerealele neprocesate îţi oferă fibre, vitamine şi minerale, dar ele sunt în continuare o sursă de zahăr atunci când sunt descompuse în anumite părţi după digestie. Iar dacă eşti la menopauză, nu ai nevoie de mult zahăr în dieta ta.
* Hrăneşte-ţi tiroida. Glanda ta tiroidă poate deveni mai "leneşă" înainte, în timpul şi după menopauză. Aşa că are nevoie de puţin ajutor pentru a se menţine sănătoasă. Iodul este cel mai bun prieten al tiroidei tale, aşa că îţi vei face un bine dacă incluzi în dieta ta fructe de mare. Sushi şi sashimi sunt surse bune de iod, o lingură de spirulină într-un smoothie îţi stimulează metabolismul.
2. Persoanele care lucrează toată ziua la birou
Să iei în greutate atunci când stai la birou ore în şir este uşor, dar să dai jos acele kilograme este mai greu. Pentru a-ţi menţine metabolismul funcţional în timp ce tu eşti sedentară, acest lucru depinde de o dietă care are grijă de silueta ta. Iar asta înseamnă să mănânci mai multe grăsimi decât eşti obişnuită în mod normal să consumi şi să mănânci din ce în ce mai puţini carbohidraţi şi alimente cu amidon.
Secrete din dieta femeilor care lucrează la birou, în faţa calculatorului
* Limitează consumul de amidon. Carbohidraţii ar trebui să joace un rol într-o masă sau gustare sănătoasă, dar alimentele cu mult amidon, precum pâinea, pastele, orezul şi alte cereale trebuie atent monitorizate, deoarece îţi afectează concentraţia de glucoză din sânge. Mai bine îţi iei doza de carbohidraţi complecşi din legume şi limitezi consumul de amidon.
* Planifică în avans. Nu este posibil întotdeauna să faci asta. Dar o caserolă cu bunătăţi pentru masa de prânz, plină cu alimente sănătoase, va întrece sendvişul de la automat, va ţine foamea la distanţă preţ de câteva pore şi va reduce şansele de a te confrunta cu lipsa energiei la amiază.
* Evită poftele de ceva dulce. În loc să mănânci ceva dulce la birou, în faţa calculatorului, mai bine îţi faci singură câteva gustări bogate în proteine (biscuiţi sau crackers cu unt de arahide, un fruct cu o mână de migdale sau un pahar mic de iaurt cu fructe şi seminţe).
3. Femeile care au născut de curând
Alăptatul te influenţează atunci când vrei să slăbeşti după naştere. Dar atunci când alăptezi bebebluşul, eşti înfometată aşa că este lesne de înţeles că trebuie să mănânci mai mult. Iar dacă mănânci mai mult din acele alimente care afectează procesul de slăbire, atunci ai o adevărată cursă de obstacole.
Secretul, indiferent că alegi să alăptezi pe cale naturală sau îi dai bebeluşului lapte praf, este să te asiguri că fiecare gustare sau masă principală este bogată în alimente care au o mare valoare nutriţională, sunt hrănitoare şi te menţin energizată, îţi oferă senzaţia de saţietate.
Secrete din dieta femeilor care sunt proaspete mămici
* Controlează cortizolul. Sarcina şi naşterea unui copil implică o mare schimbare la nivel hormonal. Orice stres apărut în viaţa ta înseamnă că organismul tău secretă o cantitate şi mai mare de cortizol, hormonul stresului, lucru care face ca pierderea în greutate post-sarcină să fie mai dificilă.
Corpul tău are nevoie de magneziu care calmează sistemul nervos şi temperează acţiunea secreţiei excesive de cortizol. Seminţele, boabele de fasole de tot felul şi verdeţurile sunt surse de top de magneziu şi sunt bogate în săruri minerale care permit magneziului să fie absorbit prin piele.
* Mănâncă grăsime pentru a scăpa de grăsime. Deficienţa de acizi graşi Omega 3 este comună în dietele multor femei. Acizii graşi precum Omega 3 nu doar că sunt săţioşi, dar ei stimulează acţiunea enzimelor de ardere a grăsimilor, care încurajează astfel o pierdere sănătoasă în greutate.
Nu uita că grăsimile bune sunt esenţiale pentru dezvoltarea creierului bebeluşului, aşa că dacă îl alăptezi pe cel mic, mănâncă mult peşte gras şi ia gustări bazate pe seminţe şi nuci.
* Spune DA gustărilor. Oscilaţiile care apar la nivelul glicemiei nu sunt neobişnuite în rândul mămicilor. Cumpără online şi asigură-te că ai făcut o selecţie bună de alimente sănătoase pentru a evita nevoia de a mânca ceva dulce.
Fructele şi legumele proaspete, salatele cu fasole şi linte, supele proaspete, ouăle, peştele la conservă, porţiile de brânză, nucile şi seminţele, dar şi bucăţi mici de ciocolată neagră - toate acestea te ajută să îţi menţii nivelul de saţietate, dar te ajută să arzi excesul de grăsime de pe corp. Mai multe detalii despre celelalte tipuri de diete pe dailymail.co.uk.