Bogată în legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, carne de pasăre, pește și ulei de măsline, aceasta este asociată cu riscuri mai mici pentru boli de inimă și diabet.
Cercetătorii - unii de la Harvard - au recrutat aproximativ 300 de persoane sedentare, de vârstă mijlocie (majoritatea bărbați) cu colesterol ridicat sau obezitate abdominală și i-au împărțit în trei grupuri. Unul a primit îndrumări pentru exerciții fizice și o dietă sănătoasă; un altul a primit îndrumări pentru exerciții fizice și a fost desemnat să mănânce o dietă mediteraneană cu restricții calorice; iar un grup a primit îndrumări pentru exerciții fizice și a fost însărcinat să mănânce o dietă mediteraneană „mai verde”, cu restricții calorice, cu mai puține proteine pe bază de animale și mai multe pe bază de plante (inclusiv nuci și un tip plantă acvatică), plus o mulțime de ceai verde .
După șase luni, persoanele care urmau o dietă „verde” pierduseră mai mult în greutate și centimetri în jurul taliei și aveau scăderi mai mari de colesterol decât persoanele din celelalte două grupuri, potrivit dcmedical.ro.
Dietele „verzi” au avut, de asemenea, scăderi mai puternice ale rezistenței la insulină, markeri de inflamație și tensiune arterială diastolică (numărul mai mic din măsurare), comparativ cu celelalte două grupuri.