Dacă nu poţi să îţi imaginezi cum vor arăta mesele tale, urmând cu sfinţenie regulile veganismului, te vei bucura să afli că o nouă dietă fadă le permite iubitorilor preparatelor de la micul dejun să îşi facă omletele şi să le mănânce fără să se simtă vinovaţi.
Multe persoane (care nu reprezintă tocmai definiţia corectă a unui vegan) au început să includă ouă în regimul lor alimentar (prin care se înţelege un regim fără produse de origine animală), iar aceşti oameni se numesc "veggani" cu doi de "g" (n.r. - "egg" în limba engleză înseamnă "ou"). Mai mult, aceste persoane folosesc hashtag-ul #veggan on Instagram pentru a dovedi cât d mult poate un gălbenuş de ou să schimbe un preparat culinar.
Elizabeth Ward, o renumită nutriţionistă care a lucrat ca purtător de cuvânt pentru Academy of Nutrition and Dietetics (n.r. - academia de nutriţie şi dietă), subliniază că ouăle sunt incredibil de nutritive şi săţioaase. Ea sprijină ideea de a adăuga ouă în orice plan alimentar, chiar şi într-o dietă vegetariană.
"Să fii vegetarian poate fi un lucru extrem de dificil, deoarece trebuie să fii atent cu privire la obţinerea unei cantităţi suficiente din anumiţi nutrienţi.", a spus nutriţionista Elizabeth Ward, citată de huffingtonpost.com.
Dieta de 3 zile cu ouă - Scapi rapid de 3 kilograme
Vitamina B12 şi Vitamina B7 (colina) - o vitamină mai puţin cunoscută, sunt doi nutrienţi esenţiali care se găsesc în cantităţi mai mari în alimentele de origine animală, iar aceştia sunt adeseori mai bine absorbţi din acele produse de origine animală.
Potrivit lui Elizabeth Ward, ouăle pot fi de ajutor şi pot fi folosite de vegetarieni pentru a "umple" o parte din eventualele lipsuri de nutrienţi, un lucru ştiut despre dietele vegetariene.
"Ouăle sunt o sursă excelentă de colină (n.r. - vitamina B7) şi furnizează organismului vitamina B12 şi fier, precum şi proteine şi mulţi alţi nutrienţi", a mai spus nutriţionista.
Într-adevăr, ouăle au fost de multă vreme considerate "proteina perfectă". Să nu uităm că un ou mare conţine şase grame din cea mai accesibilă proteină pentru organismul uman.
Unele păreri învechite sugerau în trecut că ouăle ar putea contribui la un nivel ridicat al colesterolului, dar studiile recente arată că acea cantitate de colesterol "bun" din ou nu prezintă un risc în ceea ce priveşte sănătatea persoanei care îl consumă.
De fapt, potrivit Mayo Clinic, unele studii au arătat că un consum moderat de ouă (aproximativ 7 ouă pe săptămână) poate, de fapt, să ajute la prevenirea riscului de a dezvolta unele afecţiuni ce au legătură cu inima.
Mai mult, ouăle sunt accesibile, ieftine, portabile şi fac o bună pereche - atât din punct de vedere nutriţional, cât şi al gustului - cu multe alimente pe bază de vegetale.
Termenul "veggan" (cu doi de "g") care câştigă tot mai mult la capitolul popularitate a apărut într-o perioadă propice, mai ales când există atât de multe diete din care publicul feminin nu mai ştie ce s aleagă. Aşa că, indiferent ce dietă ţii, dacă eşti vegetariană înainte de ora 18.00, adevărul este că există multe moduri prin care poţi mânca sănătos.
Dacă alegi alimente adevărate, integrale, şi te simţi bine atunci când le mănânci, dacă preparatele îţi alimentează corpul cu nutrienţii de care are nevoie, atunci înseamnă că faci ceea ce trebuie şi că ai găsit dieta perfectă pentru tine.
Ce spun nutriţioniştii români despre vitaminele din ouă
Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a explicat acum ceva timp că starea noastră de bine poate depinde de un ou.
"Ce nu ştim e că oul infuenţează în bine starea de bine. În gălbenuşul de ou există colina, o substanţă din grupul vitaminelor B. Colina este intim legată de activitatea vitaminelor B6 şi B12 şi este precursorul acetilcolinei, neurotransmiţătorul de bază al creierului. Un deficit de colină determină anxietate şi depresie, adică afectează major dispoziţia. Şi nu există o sursă alimentară mai bogată şi mai eficientă pentru colină decât gălbenuşul de ou.", spunea medicul nutriţionist Mihaela Bilic.