Promisiunea dietei instinctelor
Creierul tau are deja toate instrumentele de care ai nevoie pentru a pierde din greutate si pentru a-ti mentine acea greutate. Cel putin asta este teoria din spatele dietei instinctelor (in original, "Instinct Diet"). Vei invata cum raspunde creierul tau la actiunea de a manca si cum diverse alimente afecteaza creierul. Apoi vei utiliza informatiile pentru a topi kilogramele nedorite.
Dieta instinctelor provine de la Dr. Susan Roberts, un profesor de nutritie de la Universitatea Tufts. Ea spune ca nu este nevoie sa numeri caloriile, dar daca vrei sa tii dieta aceasta, trebuie sa iti faci o baza a alimentatiei in jurul proteinelor, anumitor carbohidrati, dar si fibre. In medie, oamenii vor slabi 13,6 kilograme in decursul a mai bine de 6 luni de dieta, spune Susan Roberts, autoarea cartii "The Instinct Diet".
Ce poti si ce nu poti sa mananci daca urmezi dieta instinctelor
Dieta instinctelor este impartita in etape. In prima etapa, care dureaza doua saptamani, nu vei putea sa mananci carbohidrati rafinati, cum ar fi painea alba, sau nu vei putea sa bei alcool. In etapa ulterioara (cea de sase saptamani), poti adauga pe lista "libertatilor" tale la dieta cateva alegeri simple, cum ar fi cartofii prajiti la cuptor (poti manca doar 6 odata) sau poti sa bei un pahar de alcool pe zi.
Alte detalii despre dieta instinctelor
Nivelul de efort: mediu - mai ales ca dieta este flexibila si iti ofera o multime de optiuni in ceea ce priveste alimentele pe care le poti manca.
Limitari: Odata ce ai terminat prima etapa, vei putea sa alegi dintr-o mare varietate de alimente, inclusiv mici "tratatii" cum ar fi ciocolata.
Gatit si cumparaturi: cartea nutritionistei Susan Roberts contine retete si idei pentru mesele pe care le poti servi - incepand de la mancare gatita si preparata de tine, pana la optiunile din supermarket.
Alimente sau mese ambalate / pregatite anterior: nu este nevoie.
Exercitii fizice: Susan Roberts sustine ca poti sa slabesti si fara sa faci exercitii, dar recomanda sa le faci in orice caz, mai ales pentru sanatatea ta.
Dieta implica restrictii alimentare sau alte preferinte? Vegetarienii, persoanele vegane sau cei care tin un regim alimentar cu un continut scazut de grasimi sau sare nu vor avea nicio problema sa urmeze dieta instinctelor.
Informatii despre cartea care sta la baza dietei instinctelor
Autoarea incearca sa arate cum sa ne transformam instinctele noastre de alimentatie intr-un "motor" care ne ajuta sa slabim in mod sanatos, permanent. Dieta instinctelor este usor de urmat - este o dieta bazata pe o cercetare impecabila, un plan alimentar in cadrul caruia nu ti se mai face doame, este sanatoasa si intemeiata pe metabolism si generica, dar si pe functiile psihologice ale corpului uman.
In esenta, autoarea arata in cartea ei cum poti sa controlezi ceea ce te-a controlat pana acum: foamea. Punand accentul pe mancaruri delicioase, pe niste preparate care satisfac foamea, dar sunt sanatoase, plus modificarile comportamentale dovedite, dieta are rezultate cand vine vorba de arderea grasimilor. Cel putin asa este prezentata intr-un rezumat al cartii.
Cercetarea din spatele dietei La Universitatea Tufts, 85% dintre participantii programului de cercetare al Dr. Roberts au slabit intre 4,5 si 22,6 kilograme in primele 6 luni, iar 90% dintre acesti participanti si-au mentinut greutatea pentru cel putin un an.
Cele 5 instincte alimentare de baza ale oamenilor
Alimentatia si controlul greutatii sunt, in esenta, despre instinctele noastre alimentare. Desigur, nu putem controla aceste instincte. Ele functioneaza la un nivel subconstient si sunt activate de semnale puternice din corpul nostru si de sentimente (ceea ce simtim) - care ne determina sa simtim nevoia urgenta de a manca. Dar odata ce reusim sa intelegem asta si sa invatam cum sa controlam noi insine aceste semnale, putem sa lasam ca instinctele alimentare sa munceasca pentru noi - si nu impotriva noastra - in lupta cu kilogramele.
Comportamentul nostru alimentar instinctiv se imparte in aceste categorii:
1. foamea - trebuie sa ne satisfacem foamea - senzatia noastra de foame. Ne place sa ne simtim satule. Vedem acest instinct la copii nou-nascuti si stim ca nu este ceva ce ei au invatat; este o nevoie innascuta care ii va ajuta sa isi asigure supravietuirea.
2. disponibilitatea - noi mancam doar pentru ca mancarea este acolo, la indemana noastra. Si - pentru ca nu este nimic de care trebuie sa ne ferim - vrem sa mancam mai mult atunci cand mai multa mancare este acolo, la indemana noastra, pentru a fi luata.
3. densitatea caloriilor - ne place sa mancam si iubim mancarea si alimentele, in special atunci cand produsele sunt pline cu calorii. Acest lucru este adevarat in orice cultura din lume.
4. familiaritatea - ne place sa mancam alimente si mancaruri care ne sunt familiare, pe care le cunoastem. Asociem aceste produse alimentare cu sentimentele de siguranta si de confort si avem niste factori declansatori care ne indeamna practic sa le mancam din nou si din nou.
5. varietatea - noi suntem instinctiv atrasi de o varietate de mancaruri si de produse alimentare si mancam in mod considerabil mai mult atunci cand suntem pusi in fata mai multor optiuni, cand avem mai multe de ales.
Mancand alimentele corecte nu este singura modalitate de a-ti controla foamea, spune autoarea, dar toate ingredientele de mai jos sunt excelente pentru controlul senzatiei de foame - iar daca incluzi doua sau mai multe dintre ele la fiecare masa si la fiecare gustare, vei observa o imbunatatire rapida in ceea ce priveste senzatia ta de satietate (te vei simti mai satula un timp mai indelungat):
* alimente bogate in fibre - cum ar fi cerealele bogate in fibre alimentare, leguminoase, legume verzi;
* alimente cu un continut ridicat de proteine - cum ar fi sursele de proteine slabe: piept de pui, peste alb, tofu;
* alimente cu un volum mare - cum ar fi salatele verzi si supele de legume sau de fasole;
* carbohidrati cu un indice glicemic scazut - cum ar fi leguminoasele, fructe de padure, orz, painea low-carb si fructele care nu contin amidon. Surse: 1, 2, 3.
Citeste si: Mesele mici si dese nu te ajuta sa slabesti
Cum poti sa slabesti 7 kilograme fara sa tii dieta
4 trucuri in bucatarie care te ajuta sa slabesti
Cele mai mari 4 mituri de fitness pe care le-ai auzit