Ti-am pregatit astazi o dieta mai putin obisnuita, scrisa de jurnalista Jackie Borchardt din Columbus, Ohio, care intelege perfect "luptele" prin care trec femeile zi de zi. Asa ca ea si-a pus intrebarea "cum arata dieta tipica a jurnalistului?" (sau ce spun stereotipurile despre alimentatia acestei categorii profesionale).
Ghidul culinar al zodiilor: Mancarurile si vinurile perfecte pentru tine
Atunci cand esti ocupata mai toata ziua cu sedinte, conferinte, breaking news-uri si deadline-uri, cine mai are timp sa se gandeasca la mancare? Si nu toti jurnalistii isi permit sa manance in oras la fiecare masa principala. Alegerile in materie de mancaruri si bauturi trebuie sa fie luate cu multa intelepciune, pentru a profita de beneficii si de cele mai mici costuri, spune Jackie Borchardt.
Dieta ingerului - Slabesti 7 kilograme in 13 zile
Prin urmare, tanara a facut un model de piramida alimentara ce descrie dieta jurnalistului - o schita pe care a facut-o in aproximativ 20 de minute. Piramida alimentara este bazata pe observatii personale la prima mana si pe interviuri cu colegii ei de breasla.
Dieta jurnalistului - model de Jackie Borchardt
In varful piramidei se afla pizza pe care jurnalista o mananca in noptile in care au loc alegeri (locale, prezidentiale, parlamentare); ea spune ca pizza din noaptea alegerilor este un "rasfat" care se intampla o data sau de doua ori pe an, asa ca profita de pizza in functie de amploarea evenimentului.
Mai jos, imediat sub varful piramidei, se afla grupul de prajituri si torturi (2-3 portii), iar langa ele se afla grupul bauturilor alcoolice precum berea si vinul (2-3 portii).
Sub aceste doua grupuri de alimente, in piramida dietei jurnalistului se situeaza grupul cofeinei (cafea, cola, orice bauturi racoritoare pe baza de cafeina), iar jurnalistii consuma 5-6 portii; pe acelasi palier se situeaza un alt grup de alimente, cel al dulciurilor gratuite (biscuiti, fursecuri, briose) si din care jurnalistii mananca 4-5 portii.
La baza piramidei in dieta jurnalistului se situeaza grupul de "alimente de confort", iar aici sunt incluse bomboanele, jeleurile, chips-urile, taiteii la cutie, hamburgerii, cheesburgerii, pufuleti cu branza si alte alimente de tip junk food. Potrivit tinerei, jurnalistii mananca din aceste alimente de confort 6 pana la 11 portii.
Obiceiuri alimentare care-ti afecteaza sanatatea
* Alimentele de confort sau de comoditate (6-11 portii). Stii si tu, confortul este rege. Acest nivel din piramida este baza dietei jurnalistului. Toate alimentele sunt gata de a fi mancate sau pregatite de a fi mancate in doar cateva minute, iar aceste calitati le fac alegerile alimentare optime atunci cand stai la un birou sau la volanul unei masini.
* Cofeina (5-6 portii): Unii ar putea sa spuna ca baza piramidei alimentare ar trebui sa fie cofeina, dar sa nu uitam ca acestea sunt doar sugestii in dieta jurnalistului. Multi jurnalisti depasesc portiile recomandate. Tocmai de aceea marile lanturi de cafenele vand pahare mari de cafea.
* Produse si dulciuri gratuite (4-5 portii): zilele de luni, imediat dupa sarbatorile de iarna, dupa petrecerile aniversare sunt acele momente ideale in care raman resturi de prajituri si torturi in redactie. Negrese, briose, prajiturele, fursecuri, tarte - orice tip de desert din care jurnalistii au mancat prea mult si vor sa nu ramana cu resturile in casa - apar pe masa intr-un spatiu deschis la redactie, intre birourile celor care se ocupa de partea editoriala. Asa ca oamenii actioneaza rapid, iar totul dispare de pe masa, de obicei, in cateva minute.
* Tortul (2-3 portii): Tortul apare in redactie in fiecare luna sau la cateva luni, cu diverse ocazii: aniversari, pensionari, oameni care sunt mutati pe alte posturi. Chiar daca redactia este plina de dulciuri si deserturi gratuite, intotdeauna exista loc pentru tort.
* Bauturi alcoolice (2-3 portii): Reporterii nu isi tin sticlele in birou in zilele noastre. Dar dupa o zi lunga la birou, majoritatea se bucura de o bautura ideala pentru varsta adulta. Cele mai bune conversatii intre jurnalisti pot avea loc la o bere sau la un pahar de vin.
* Pizza in noaptea alegerilor (sau cu alte ocazii speciale). Acea noapte din an cand jurnalistii nu isi fac griji ca trebuie sa fie hraniti, deoarece lucreaza pana tarziu in noapte. Din motive inexplicabile, anumite restaurante care livreaza pizza devin sursele celor mai delicioase cine pe care le-au luat jurnalistii. Insa daca ai urmat dieta jurnalistului, cu siguranta pizza de la birou ti s-a parut cea mai delicioasa cina pe care ai luat-o in ultimele saptamani.
Jackie Borchardt subliniaza ca poti trai urmand principiile dietei jurnalistului, dar daca stai sa te gandesti mai bine, medicii nutritionisti nu ar putea sa o recomande vreodata. Sursa.
Citeste si: Dieta Catwoman - Cum sa ai o silueta demna de o felina sexy