În mod normal, tensiunea arterială creşte şi scade pe parcursul zilei. Atunci când rămâne la o valoare ridicată şi necontrolată de-a lungul timpului, acest lucru face ca inima să lucreze mai mult şi forţează sângele să circule prin artere.
Această presiune crescută produce daune la nivelul arterelor şi poate duce la apariţia unor boli cardiovasculare şi boli renale, precum şi la producerea unui accident vascular cerebral.
Dar există dovezi care sugerează că planul DASH (în original, "dietary approaches to hypertension" - modalităţi sau abordări alimentare pentru stoparea hipertensiunii) este cel mai bun model de alimentaţie pentru a preveni sau pentru a trata hipertensiunea arterială.
Iată care sunt paşii pentru a ţine sub control hipertensiunea arterială:
- Ia medicamentele pentru tensiunea arterială, aşa cum ţi-au fost ele prescrise de medic
- Bea alcool cu moderaţie
- Urmează o dietă DASH, săracă în sare
- Renunţă la fumat
- Fă exerciţii fizice şi fii o persoană activă.
Principiile de bază ale dietei DASH
Planul sau dieta DASH înseamnă:
- alimente cu un conţinut scăzut de sare şi sărace în grăsimi saturate, dar alimente bogate în magneziu, potasiu, calciu şi fibre alimentare;
- o dietă bogată în fructe şi legume
- o dietă care include doar produse din cereale integrale sau făină integrală şi produse lactate degresate (cu cât mai puţină grăsime)
- include tipuri de carne slabă, peşte, carne de pasăre de curte şi nuci (fructe cu coaja lemnoasă)
- este o dietă săracă în carne roşie şi cărnuri procesate, dulciuri şi băuturi îndulcite.
"Nu există nimic rău în a adopta acest model sau plan de alimentaţie, chiar dacă eşti un pacient care ia tratament medicamentos pentru hipertensiunea arterială", spune Aoife McCarthy, un cardiolog de la Cork University Hospital, citat de publicaţia irishtimes.com.
Cu toate acestea, este important să vorbeşti mai întâi cu medicul tău de familie, în cazul în care există orice fel de contraindicaţii, deoarece el te poate sfătui în ce direcţie să mergi cu dieta.
De exemplu, dieta DASH nu este adecvată pentru pacienţii cu insuficienţă renală. Este important să continui să îţi iei medicamentele prescrise pentru hipertensiune arterială, în timp ce faci anumite schimbări în alimentaţie.
Pe măsură ce dieta scade tensiunea arterială, unele persoane pot să se confrunte cu anumite efecte secundare, cum ar fi ameţeala. Acest lucru înseamnă că tratamentul tău medicamentos trebuie să fie ajustat pentru a reflecta îmbunătăţirile din dietă pe care le-ai făcut, precum şi scăderea în greutate cu care te confrunţi, potrivit cardiologului citat.
Sarea şi înlocuitorii ei
Multe dintre noi sunt conştiente că prea multă sare ne poate creşte tensiunea arterială. Însă nutriţioniştii sunt întrebaţi adeseori de pacienţi despre înlocuitorii care pot ţine locul solniţei cu sare. Sarea roz de Himalaya este, în prezent, o alternativă populară la sarea de masă cu care ne-am obişnuit.
Dar medicul cardiolog citat, Aoife McCarthy, spune că alte tipuri de sare, de exemplu, sarea de mare, sarea roz de Himalaya şi sarea Kosher sunt toate similare cu sarea de masă şi nu sunt înlocuitori adecvaţi pentru unii pacienţi.
Adaptarea organismului la o dietă săracă în sare poate dura până la 8 săptămâni, aşa că trebuie să perseverezi, spune medicul cardiolog.
Ce alte recomandări au specialiştii
Pacienţii cu boli cardiovasculare ar trebui să consume aproximativ 1 gram de acizi graşi Omega-3 numiţi EPA şi DHA. Aceşti acezi graşi ar trebui, la modul ideal, să provină din carnea de peşte. Această cantitate recomandată este greu de obţinut doar din dietă, aşa că s-ar putea să fie nevoie suplimente alimentare (uleiul de peşte, de pildă).
Bineînţeles, ar trebui să discuţi mai întâi cu doctorul tău. Dacă ai un nivel crescut de trigliceride, încearcă să obţii între 2 grame şi 4 grame pe zi de acizi graşi Omega 3 EPA şi DHA.
Cu toate acestea, nu te baza doar pe suplimentele alimentare, deoarece nu există dovezi suficiente care să sugereze că oamenii sănătoşi au avut de beneficiat de pe urma faptului că au luat anumite suplimente cu vitamine şi minerale în exces, pe lângă doza zilnică recomandată.
"Mâncarea înainte de toate"
În loc să mănânce mai multe fructe, legume şi să consume cantităţi moderate de produse lactate cu puţine grăsimi, aşa cum sugerează dieta sau planul DASH, unii pacienţi intenţionează să crească aportul de minerale (potasiu, calciu şi magneziu) prin intermediul suplimentelor alimentare. Însă medicii cardiologi pun accentul pe fraza "mâncarea înainte de toate".
Sfatul cardiologului Aoife McCarthy este să "incluzi o varietate de alimente în dieta ta, similare celor din planul DASH, în loc să investeşti bani într-o paletă largă de suplimente alimentare scumpe".
Capacitatea suplimentelor este slabă pe termen lung şi, adeseori, nutrienţii se găsesc deja în alimentele consumate în mod comun, acele alimente care nu sunt costisitoare; de exemplu, beta-glucanul se găseşte în fulgii de ovăz.
În concluzie: Suplimentele alimentare nu înlocuiesc alte schimbări importante pe care le faci în stilul tău de viaţă, cum ar fi să reduci excesul de greutate, să te antrenezi şi să faci mai multe exerciţii fizice într-o săptămână, să îţi iei medicamentele pentru hipertensiune aşa cum ţi-au fost prescrise de medic şi să reduci consumul de sare din dieta ta.