"Omul nu trebuie să rănească nicio fiinţă pentru a se hrăni, drept urmare, carnea este interzisă". Aceasta este una dintre multele reguli ale dietei Zen, o dietă care a apărut o dată cu călugării budişti, cu multe sute de ani în urmă.
Alimentaţia Zen înseamnă să îţi ghidezi mesele după o serie strictă de reguli alimentare. Aşadar, dacă vrei să încerci dieta Zen măcar pentru o scurtă perioadă de timp, află care sunt principiile ce stau la baza ei şi testeaz-o şi tu în 2016:
- 1. Mănâncă de trei ori pe zi
În trecut, călugării din mănăstirile Zen mâncau doar două mese pe zi, adică luau un mic dejun foarte devreme şi mai mâncau la prânz.
În serile reci de iarnă, călugării obişnuiau să îşi pună o piatră caldă, numită "yakuseki", pe stomacul lor care chiorăia pentru a calma foamea şi pentru a se încălzi.
În timp, această practică a fost înlocuită cu o masă adevărată, dar masa de seară încă se numeşte "yakuseki" în mânăstirile Zen de astăzi.
- 2. Să nu ucizi fiinţe. Nu folosi carnea sau peştele în dieta Zen.
- 3. Omul trebuie să preţuiască tot ceea ce are, aşa că toate părţile unui aliment trebuie să fie folosite.
- 4. Niciun pic de mâncare nu rămâne în bol sau castron.
- 5. Omul trebuie să ducă o viaţă ascetică, să fie mulţumit cu puţin, aşa că nu trebuie să foloseşti în dieta Zen alimente puternic aromatizate, cum ar fi prazul, haşma (numită şi şalotă), usturoi sau ceapă, dar nici condimente sau mirodenii.
- 6. Ingredientele din mâncare sunt fie yin, fie yang sau o combinaţie a acestora. Găseşte echilibrul perfect între yin şi yang, astfel încât tu să mănânci atât ingredientele yin, cât şi ingredientele yang.
Alimentele yin sunt considerate pasive, tăcute, reci şi întunecate şi trebuie să fie cu atenţie alese şi echilibrate cu alte alimente. Ingredientele yang din dieta Zen sunt fierbinţi şi active.
Alimentele proaspete sunt mai mult yang. Alimentele şi preparatele denaturate, procesate, rafinate, vechi şi veştejite sau râncezite sau alimentele stricate sunt mai mult yin.
- 7. Prepară alimentele sau mâncărurile din dieta Zen printr-o potrivire a celor 5 gusturi (iute, acru, dulce, amar şi sărat) cu cele 5 culori (verde, galbem, roşu, alb şi negru) şi cu cele 5 moduri de gătit (alimente lăsate în stare proaspătă, preparate prin fierbere, frigere/la foc sau la cuptor, prăjire şi făcute la abur).
- 8. Cerealele trebuie să reprezinte baza fiecărei mese în dieta Zen.
- 9. Nu consuma lichide în exces dacă ţii dieta Zen, deoarece ele sunt yin (în special ceaiul negru, cafeaua şi sucurile).
- 10. Nu mânca alimente tratate cu pesticide, îngrăşăminte sau cu conservanţi.
- 11. Nu consuma fructe sau legume în afara sezonului lor de coacere.
- 12. Nu mânca produse alimentare care conţin făină, drojdie sau praf de copt.
- 13. Mănâncă încet. Concentrează-te pe fiecare gust şi textură a alimentelor. Mâncarea trebuie să fie mestecată de cel puţin 30 de ori pentru a încuraja şi pentru a ajuta absorbţia nutrienţilor din alimente, de către intestin.
- 14. Bea o ceaşcă de ceai verde după fiecare masă, dacă urmezi dieta Zen.
- 15. Mâncarea trebuie gătită cu ajutorul gazelor naturale, deoarece electricitatea şi microundele produc furtuni energetice serioase în interiorul corpului nostru.
- 16. Exerciţiile şi mişcarea sunt o parte importantă a stilului de viaţă Zen. Exerciţiile fizice vor face corpul să fie mai yang. Respiraţia profundă, în aceeaşi măsură, îţi va face corpul mai yang, furnizând mai mult oxigen organismului tău.
O plimbare de o jumătate de oră sau câteva antrenamente blânde, pe banda de alergat, sau câteva exerciţii cu greutăţi executate de câteva ori pe săptămână sunt exerciţii benefice, ideale pentru a avea un organism echilibrat, yin-yang.
Dacă vei decide să urmezi dieta Zen ca pe un stil de viaţă, este important să te consulţi în primul rând cu un medic, deoarece dieta ta va trece printr-o schimbare drastică, va ajunge la un set simplu de surse alimentare.
Începe dieta Zen uşor-uşor, trecând treptat la un alt nivel, zi de zi. Elimină carnea (sau tipurile de carne) încet din dieta ta şi concentrează-te mai mult pe alimente care sunt bogate în minerale şi vitamine.
Dacă este urmată în mod corect, dieta Zen poate vindeca o mulţime de probleme de sănătate şi, în acelaşi timp, curăţă corpul de toxinele acumulate. (Via.)