Îți vom spune în continuare cum să scapi de jena mirosurilor neplăcute și dacă vei citi articolul până la sfârșit, vei învăța cum să-ți ferești hainele de pete galbene.
1. Gel antibacterian de mâini
Dacă transpirația ta a început deja să miroasă și nu ai posibilitatea să faci rapid un duș, atunci șterge-te rapid și cu grijă cu șervețele umede apoi dă-ți gel antibacterian, care va ucide imediat bacteriile ce provoacă mirosul respectiv.
2. Peroxid de hidrogen
Peroxidul de hidrogen este un antiseptic care luptă împotriva microbilor și combate mirosurile neplăcute de-a lungul întregii zile. Adaugă o linguriță de peroxid într-o jumătate pahar de apă și aplică acest amestec pe axilă în fiecare dimineață.
3. Praful de copt
Dacă pentru tine este important să folosești numai remedii naturale, poți încerca praful de copt pe post de antiperspirant. Aplică-l dimineața pe pielea relativ uscată, apoi scutură surplusul.
Dacă preconizezi că vei avea o zi grea, cu multă muncă fizică, în căldură, următorul amestec te va ajuta să-ți reduci transpirația. Combină 2 linguri praf de copt cu 1 linguriță sare, 1 linguriță zahăr și un litru de apă apoi bea câte un pahar în fiecare dimineață. Dacă ți se pare greu de ingerat tot odată, ai grijă să bei 250 ml din acest amestec pe parcursul zilei.
4. Coaja de stejar
Aceasta se găsește în farmacii și plafare, fiind considerată un remediu eficient împotriva transpirației excesive. După ce faci duș poți să te freci la axilă cu o fiertură din coajă de stejar sau poți să faci cuburi de gheață pe care să le treci peste piele dimineața.
Într-un litru de apă clocotită adaugă scoarța, după care diminuează focul și mai lasă la fiert încă 30 de minute. Oprește focul și lasă la infuzat timp de două ore, după care strecoară zeama.
5. Deodorant din alunit
Acest cristal mineralizat este alternativa naturală la antiperspirantele obișnuite. Nu are miros, nu lasă urme și este făcut din piatră de alaum (piatra acră - potassium alum). Acest cristal are proprietăți antiseptice, antibacteiene și tonice. El micșorează glandele sebacee și face ca mirosurile să dispară. Pentru a-l folosi, va trebui să-l umezești de fiecare dată și porii nu vor fi astupați. Are termen de valabilitate între 1-2 ani, în funcție de cât este utilizat.
6. Clorura de aluminiu
Dacă transpirația ta este prea multă trebuie să folosești antiperspirante cu un nivel mai ridicat de clorură de aluminiu, deoarece ele reduc în mod drastic transpirația până și pe vreme caniculară. Deși au existat zvonuri că această clorură duce către cancer, cercetătorii nu au reușit încă să demonstreze acest lucru.
7. Botox
Dacă udarea axilelor este o grijă permanentă, ai putea să-ți faci o injecție cu toxină botulinică, folosită cel mai des pentru a trata hipertiroida. Toxina blochează nervul care duce la transpirația excesivă și efectul ei durează între 6-12 luni.
8. Laser
Când nici un fel de antiperspirant nu te mai ajută, trebuie să te duci la un doctor endocrinolog, fiindcă s-ar putea să ai probleme de glandă tiroidă și acestea pot fi rezolvate prin intervenții laser de ultimă generație. Intervenția se face doar pe zonele cu activitate intensă ale glandelor sebacee, întrucât ai nevoie de transpirație pentru reglarea temperaturii corporale. Dacă ai observat că începi să transpiri mai mult decât de obicei, ar fi bine să consulți medicul specialist, deoarece transpirația foarte abundentă poate fi și un simptom de diabet sau probleme cu inima.
BONUS
Câteodată, hainele deschise la culoare capătă pete galbene la axilă din cauza transpirației sau a deodorantelor folosite, dar le poți salva prin aplicarea unui amestec făcut din pastă de dinți, praf de copt și peroxid de hidrogen, toate puse direct pe pată, după care să le bagi imediat la spălat.