Ar putea fi cel mai interesant studiu pentru unii dintre noi, iar cercetătorii de la Universitatea Reading din Berkshire (Regatul Unit al Marii Britanii) au sugerat că un consum moderat de şampanie ar putea ajuta la prevenirea unor boli precum Alzheimer şi demenţa.
Potrivit presei străine, cercetătorii au descoperit că "pinot noir şi pinot meunier, două ingrediente folosite la fabricarea şampaniei, conţin anumiţi compuşi care pot alunga bolile de natură cerebrală şi pot stimuula memoria spaţială".
Profesorul biochimist Jeremy Spencer a specificat că a fost vorba de un consum "moderat" de şampanie care a generat rezultate pozitive, aproximativ 3 pahare de şampanie pe săptămână, aşa că, după cum vezi, nu este o scuză pentru a bea o întreagă sticlă de şampanie într-o singură zi.
Până acum, studiul a fost efectuat doar pe şoarecii de laborator. Cercetătorii britanici speră să treacă la subiecţi umani cât de curând.
Autorii studiului de la Universitatea din Reading au observat că şampania are un nivel relativ ridicat de fenoli, care derivă în primul rând din două tipuri de struguri roşii, Pinot Noir şi Pinot Meunier, iar aceşti struguri sunt folosiţi la fabricarea şampaniei.
"Cercetările noastre arată că şampania, care este lipsită de flavonoide, este capabilă să influnţeze funcţionarea creierului prin acţiunea unor compuşi fenolici mai mici, despre care se credea anterior că le lipseşte activitatea biologică", spune autorul Jeremy Spencer, profesor de la Universitatea din Reading.
"Noi încurajăm o abordare responsabilă a consumului de alcool şi rezultatele noastre sugerează că un aport foarte scăzut - unul sau două pahare de şampanie pe săptămână - poate fi eficient", a mai declarat Jeremy Spencer. Surse: 1, 2, 3.