Din punct de vedere medical, guta este descrisă ca fiind o inflamație a încheieturilor, de obicei de la degetul mic al picioarelor, cauzată de un nivel ridicat de acid uric în sânge, iar durerea resimțită este foarte mare. Analizează-ți stilul de viață și vei găsi motivul atacurilor tale de gută.
1. Slăbește
Când oamenii sunt supraponderali sau obezi, organismul lor produce mai multă insulină, care încetinește eliminarea acidului uric ce cauzează gută. De asemenea, un studiu din 2015 a demonstrat că oamenii care nu sunt obezi, dar au un nivel ridicat de grăsime viscerală sunt mai predispuși la a face gută, sore deosebire de restul. Deci, pierderea kilogramelor în plus te ajută să ții durerile sub control.
2. Verifică istoricul familiei
Guta este în parte, o afecțiune genetică, deci dacă cineva din familie are, ești mai predispusă la a face. Din păcate, nu poți face nimic ca să previi acest lucru, decât să fii foarte atentă la simptomele pe care ți le dă organismul. De asemenea, factori de risc crescut prezintă:
- bărbații între 40-50 ani;
- cei care iau medicamente diuretic;
- cei care au tensiunea mare, diabet, sindromul metabolic, afecțiuni de inimă sau rinichi.
3. Schimbă-ți dieta
Se știe că guta este boala celor care au o situație materială mai bună, deoarece fructele de mare și carnea roșie conțin multe purine, chimicale ce produc acid uric. Diminuarea consumului de alcool, mai ales bere și băuturi îndulcite cu fructoză, te vor ajuta să previi atacurile de gută.
Ce alimente să consumi pentru a preveni atacurile de gută și a estompa durerile
1. Datorită proprietăților antioxidante, cireșele reduc acidul uric din sânge și un studiu recent a arătat că cei care mănâncă cireșe sau iau extract de cireșe cu două zile înainte de un atac de gută diminuează cu 35% riscul apariției unor atacuri viitoare.
2. Dacă bei suficientă apă vei fii hidratată și vei spăla acidul uric din sistem, iar acesta nu se va mai acumula pe încheieturi și atacurile de gută vor fi mai rare.
3. Un alt atudiu a arătat că ghimbirul, binecunoscut pentru proprietățile sale anti-inflamatorii, ajută la diminuarea durerilor. Îl poți consuma în cantități mici ca atare sau poți face o pastă pe care s-o aplici pe locul dureros.
4. Turmericul este un super-aliment, cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății și a faptului că reduce inflamațiile și are proprietăți analgezice. In plus, ingredientul activ din turmeric, curcumina, scade nivelul de acid uric din organism.