Cei de la Cardiff University şi Swansea University au realizat o cercetare pe tema sindromului de stres posttraumatic şi au scos la iveală faptul că trauma îşi lasă amprenta asupra ochiului individului.
Studiul a analizat felul în care pupilele subiecţilor reacţionau atât la imagini pozitive, cât şi la cele negative. S-a ajuns astfel la concluzia că pupilele oamenilor cu sindrom de stres posttraumatic (PTSD) au un răspuns semnificativ mai amplu la ambele tipuri de stimuli, comparativ cu oamenii care nu au trecut prin experienţe traumatizante.
Cercetătorii au folosit pupilometria pentru a identifica modificări în sistemul nervos autonom sau vegetativ, care controlează răspunsul de tip luptă sau fugi. Concluzia cercetării a fost aceea că acest răspuns este mult mai puternic în cazul celor care suferă de PTSD, fapt ce confirmă rezultatele unor studii anterioare cu privire la consecinţele fizice pe termen lung ale experienţelor traumatizante.
Dr. Aimee McKinnon, cercetătorul care a condus acest studiu, a ţinut să sublinieze: "Aceste descoperiri ne permit să înţelegem că oamenii cu PTSD sunt programaţi automat să se simtă ameninţaţi şi temători în orice tip de context emoţional caracterizat prin ambiguitate, iar asta subliniază ce povară extraordinară duc aceşti oameni în viaţa de zi cu zi."