Cercetarea, numită Study of Mathematically Precocious Youth, este cea mai bună sursă pentru a înţelege cum să îţi ajuţi copilul să îşi dezvolte latura intelectuală, întrucât punctează căile prin care părinţii contribuie la formarea unor potenţiale genii.
Datele obţinute în urma acestui studiu arată că bazele pot fi puse încă de la o vârstă fragedă, întrucât abilităţile cognitive timpurii sunt cele mai importante pentru succesul înregistrat pe parcursul vieţii, comparativ cu practica constantă sau factori precum statutul socio-economic al familiei.
Interesant este că atunci când un copil este deştept şi arată asta încă din copilărie, este identificat ca atare şi încurajat în această direcţie, ceea ce îi sporeşte şansele de reuşită. Cu toate acestea, etichetarea copilului la o vârstă fragedă îl poate determina să devină mai puţin dornic să înveţe, pe motiv că este deja mai cu "moţ" decât ceilalţi.
Unul dintre cei mai importanţi factori, potrivit studiilor, este dragostea părintească. Dacă părinţii îşi sprijină şi îşi încurajează copilul în perioada preşcolară, rata de dezvoltare a inteligenţei sporeşte semnificativ. Un alt aspect important este cel legat de sarcinile complexe date copilului, din ce în ce mai dificile pe măsură ce acesta creşte, sunt extrem de benefice pentru dezvoltarea legăturilor neuronale şi flexibilităţii mentale.
Aşadar, lasă-ţi copilul să se joace pe calculator, să rezolve câte un puzzle din când în când, încurajează-l să înveţe să cânte la un instrument sau să citească o carte. Însă dincolo de aceste activităţi variate, asigură-te că cel mic este conştient că tu crezi în el şi că îi eşti alături mereu.