Pentru a fi sigur că nu dai greș, dulceața de vișine ca la bunica trebuie să conțină doar fructe sănătoase. Restul este simplu dacă ții cont de câteva mici secrete pe care vi le vom destăinui.
Vișinele, după ce le scoatem sâmburii, lasă zeamă și sunt puse la foc, până ce încep să clocotească. Când au dat în clocot, le dăm la o parte, le lăsăm să se mai răcorească și le strecurăm. Z
Zeama se folosește pentru sirop, calculând la un litru de zeamă un kilogram de zahăr. Sunt persoane care folosesc drept îndulcitor meire de albine în loc de zahăr, lcuru care nu este recomandat deoarece mierea se cristalizează sau fermentează. Siropul cu zahăr se pune în sticle și apoi la sterilizat.
Vișinele strecurate, se cântăresc și calculăm la fiecare kilogram câte 800 — 900 grame de zahăr. Aici trebuie ținut cont de faptul că unele vișine pot fi mai acre.
Pe rumă, punem vișinele la fiert și le lăsăm să scadă. Atunci când îcnep să iabă o consistență mai groasă, se pune zahărul și se mai lasă feirt aproximativ 15-20 de minute.
Trebuie ținut cont de faptul că vișinele se pun la fiert fără zahăr pentru a nu-și pierde culoarea. Dacă fierbeți de la început cu zahăr, compoziția se poate carameliza și întări ulterior, în borcan.
Zahărul se adaugă de-abia în momentul în care fructele fierte încep să aibă consistență. Pentru a vedea când exact trebuie pus zahărul, într-o cratiță lată, în care fierbeți fructele, trageți cu lingura de lemn și dacă rămâne ca o urmă pe fundul vasului atunci este suficient de groasă compoziția, potrivit bzi.ro.
Foarte important este ca după ce ați pus zahărul să fierbeți aproximativ 15-20 de minute, amestecând continuu. Așa, vișinele își vor păstra culoarea și n use vor face.